(Video) Vmbo’ers winnen Maatschappelijke Stage Award 2010 met adoptieproject

Leerlingen van klas VT 4 van het Christelijk College Schaersvoorde uit Aalten hebben vrijdagavond de Maatschappelijke Stage Award 2010 gewonnen met hun acties voor de Oegandese adoptiekinderen van de overleden Joanne Noordink.

Zij ontvingen de Award uit handen van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt in het bijzijn van duizend scholieren.

“Geweldig om zoveel inspirerende voorbeelden vanavond bij elkaar te zien. Ze laten zien dat kleine gebaren grote impact hebben! Een prachtig voorbeeld voor diegenen die vanaf 2011 met de maatschappelijke stage aan de slag gaan”, aldus Van Bijsterveldt. 

De jury vond de maatschappelijke stage van de scholieren bijzonder vanwege dat eigen initiatief en omdat de leerlingen het project zoveel mogelijk zelf coördineerden. Ze hebben van deze in eerste instantie kleine actie iets weten te maken dat heel Aalten en omgeving aangaat. Dat was te merken, want met 5300 stemmen waren zij ook nog eens de absolute winnaar van de Publieksaward. De leerlingen hebben zich geheel op eigen initiatief ingezet om de zeven Oegandese adoptiekinderen van de vermiste en naar later bleek overleden Joanne te steunen.

Blik verbreden

In de categorie ‘scholen’ ging de award naar het Minkema. De school vindt het belangrijk dat leerlingen iets doen dat ze leuk vinden en dat ze zelf actief contacten gaan leggen om aan stageplaatsen te komen. Zij stimuleren de leerlingen om vooral ook iets op onbekend terrein te gaan doen, zodat zij hun blik op de maatschappij daadwerkelijk verbreden.

Het stageproject van de Flevolandse Theatervereniging won in de categorie ‘stageaanbieder’. De vereniging wil leerlingen laten zien dat je iets leuks kunt doen voor een ander, voor groepen kinderen die blij worden van toneelspelen en voor ouders die genieten van het optreden van hun kinderen. Het is uniek hoe de vereniging de leerlingen in contact laat komen met een breed scala aan vrijwilligers: ouders, stadsgenoten, mensen met een lichamelijke of psychische beperking, taalstagiaires en mensen die in een sociaal activeringstraject zitten.

Inspiratiebron

Judith Bach won de award voor beste ‘stagemakelaar’. De verbindende factor tussen scholen en stagebiedende vrijwilligersorganisaties is de stagemakelaar. Judith is er van overtuigd dat maatschappelijke stage een zinnige en inspirerende leerervaring voor de jongeren kan zijn. Zij is een inspiratiebron voor velen en een belangrijke schakel in het bij elkaar brengen van de verschillende werelden van de scholen en de stagebieders.

De Fortis Foundation was het beste stage bedrijf. Zij streeft met haar inzet voor maatschappelijke stage naar een maximale impact voor in het bijzonder kwetsbare jongeren en heeft de rol op zich genomen om andere bedrijven te stimuleren en te enthousiasmeren zich in te zetten voor maatschappelijke stage. Fortis-medewerkers begeleiden de maatschappelijk stagiairs en helpen in de voorbereiding en uitvoering van de stages.

Het is de tweede keer dat de Maatschappelijke Stage Awards zijn uitgereikt aan de beste en meest originele maatschappelijke stages in Nederland. In 2011 loopt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage. Op dit moment wordt al op circa 99% van de middelbare scholen aandacht besteed aan de maatschappelijke stage.