Onbemande observatievliegtuigjes boven duinbrand (video)

Defensie zet op verzoek van de burgermeester van de gemeente Bergen een team in met onbemande verkenningsvliegtuigjes. Deze Raven’s kunnen met hun speciale warmtebeeldcamera´s het gebied in de gaten houden waar een grote duinbrand nasmeult.

Oplaaiende en smeulende vuurtjes worden vanuit de lucht eerder gedetecteerd. De brandweer kan brand zo in de kiem smoren, eventueel met assistentie van de al aanwezige blushelikopters van de Koninklijke Luchtmacht.

Defensie zet op verzoek van de burgermeester van de gemeente Bergen op 16 april 2010 een team in met onbemande verkenningsvliegtuigjes. Deze Raven’s kunnen met hun speciale warmtebeeldcamera´s het gebied in de gaten houden waar een grote duinbrand nasmeult.

Raven-systeem

De luchtsurveillance boven Bergen wordt verzorgd door een Raven-team van de Koninklijke Landmacht. Het ingezette systeem van mini-Raven UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle) bestaat uit 3 onbemande vliegtuigjes. Via de bijbehorende grondstations worden de vliegtuigjes bestuurd en de gemaakte beelden bekeken. De verkenningsvliegtuigjes zijn uitgerust met een dag- of een warmtebeeldcamera. Met deze waarnemingsapparatuur kan tot een afstand van 10 kilometer informatie worden ingewonnen over een gebied.

Civiel-militaire samenwerking

De samenwerking met civiele autoriteiten is een van de kerntaken van Defensie. Deze samenwerking vindt plaats als blijkt dat de reguliere hulpdiensten niet beschikken over toereikende middelen of voldoende personeel. De ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie hebben enkele jaren geleden afspraken gemaakt, die zijn vastgelegd in het samenwerkingsverband Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS). Hierin staat wanneer en waarmee Defensie de civiele autoriteiten ondersteunt.

Militaire inzet vindt altijd plaats op verzoek van en onder leiding van de civiele autoriteiten. De inzet van de luchtsurveillance, zoals nu in Bergen, is een van de mogelijke opties. Afgelopen oudejaarsnacht werden de Ravens bijvoorbeeld ingezet ter ondersteuning van de gemeente Aalburg, nadat eerdere Oud en Nieuwfeesten daar onrustig verliepen.