In ontvangst name eerste exemplaar boek 'Bezin in Limburg'

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Hartelijk dank voor dit boek. Wat fantastisch dat de Kamer van Koophandel zich inzet voor de immateriële aspecten van het leven. Bezinning is iets ongrijpbaars. Maar het is bepalend voor ons welzijn. En dus van groot belang voor onze economie.

‘Bezint eer ge begint’ zo luidt een bekend gezegde. Voor mij persoonlijk geldt: ‘bezint eer ge verder gaat’. Voordat ik nog een ronde maak in de achtbaan van de politiek. Het is een prachtig vak. Een vak dat ik 16 jaar met passie heb uitgeoefend. In Valkenburg, in Den Haag, in Brussel en sinds 2007 weer in Den Haag als minister van Verkeer en Waterstaat. Maar als je 90 uur per week werkt, dan wordt aan de andere kant van het verhaal een prijs betaald.

Zoals u weet heb ik mij hierop bezonnen. Dat deed ik onder meer tijdens wandelingen over de Limburgse heuvels. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat er geen betere omgeving is om je te bezinnen dan deze:

· Limburg heeft een groot aanbod aan religieus erfgoed. Ons landschap wordt opgeluisterd door vele kloosters, kerken en kapellen. Eén van mijn favoriete plaatsen is de Kluis op de Sjaasberg tussen Valkenburg en Schin op Geul. Deze prachtige kapel bood eeuwenlang onderdak aan kluizenaars. Zij bouwden mee aan het geestelijk welzijn van deze streek.

· Limburg heeft een prachtig afwisselend landschap met uitgestrekte bossen, heidevlakten, hoogveengebieden, zandverstuivingen en mergelplateaus. Dankzij de heuvels zien velen deze provincie als een stukje buitenland in Nederland. Wie hier komt, is er echt even tussenuit.

Ik heb tijdens mijn wandelingen over de heuvels nagedacht over mijn toekomst. Ik zag mezelf doorrazen in de achtbaan van de Haagse politiek. Waardevolle jaren zouden voorbij kunnen schieten zonder dat ik er erg in had. De verleiding is groot om je te laten meenemen in hectiek, zonder te bedenken waar het je brengt.

Ik heb besloten om mijn horizon te verbreden. Want er is méér in het leven dan politiek alleen. Er zijn nog andere werkvelden die ik graag zou verkennen. En er is natuurlijk mijn privéleven, waarop ik tijdens mijn ministerschap zwaar heb ingeleverd.

Ik ben natuurlijk niet de enige die te maken heeft met de dilemma’s van het combineren van werk en privé. Het is één van de belangrijkste vragen waar dertigers mee worstelen. Zo brengt iedere levensfase nieuwe dilemma’s met zich mee. Het is steeds opnieuw belangrijk dat we afstand nemen van de dagelijkse hectiek en bedenken wat er op dìt moment echt belangrijk voor ons is.

Daarom zou iedereen eigenlijk af en toe Limburg moeten bezoeken. Dit boek geeft een prachtig beeld van wat deze provincie te bieden heeft. Het komt tegemoet aan een grote behoefte in onze maatschappij. Ik ben er erg blij mee. En ik hou het bij de hand voor het moment dat een volgende fase van bezinning zich aandient.