Piraten onderweg naar Duitsland

De 10 piraten die Hr. Ms. Tromp vorige week arresteerde aan boord van een Duits koopvaardijschip, zijn vanochtend onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee in Djibouti van boord gegaan. Een KDC-10-transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht is nu met hen onderweg naar Vliegbasis Eindhoven. Nederland stelt de piraten in bewaring in afwachting van hun uitlevering aan Duitsland. De rechtbank en het Openbaar Ministerie in Amsterdam behandelen de Europese aanhoudingsbevelen uit Duitsland.

Op Tweede Paasdag voerde Hr. Ms. Tromp op 500 zeemijl uit de kust van Somalië een bevrijdingsactie uit op het Duitse koopvaardijschip Taipan, dat was aangevallen door piraten. De bemanning had een noodsignaal verzonden nadat het zich aan boord had teruggetrokken in een veilige ruimte.

Bevrijdingsactie

In eerste instantie probeerde de Tromp de piraten via de marifoon en een speciale megafoon over te halen zich over te geven. Toen daarop geen reactie kwam en duidelijk was dat de zeerovers de bemanning nog niet had gevonden, gaf de commandant van het Nederlandse marinefregat opdracht tot de actie.

Overdracht

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt neemt op 17 april de taken van Hr. Ms. de Tromp in de wateren van Somalië over. Het is het 6e marineschip op rij dat deelneemt aan de antipiraterij-missie Atalanta. De Tromp keert op Koninginnedag terug in de haven van Den Helder.