Balkenende: "Zwarte dag voor Polen"

Minister-president Balkenende reageerde namens de Nederlandse regering "ontzet en geschokt" op het tragische nieuws dat een vliegtuig met de Poolse president, Lech Kaczynski, en tientallen anderen is neergestort in Rusland.

"Dit is een ramp van ongekende omvang. Voor de families, voor het hele Poolse volk. Dat dit gebeurt in een dergelijke omvang gaat je verstand te boven. We leven intens mee", aldus minister-president Balkenende. Hij noemt het "een zwarte dag voor Polen".

In het toestel zaten naast de Poolse president, ook zijn vrouw, het hoofd van de Poolse strijdkrachten, de ondervoorzitter van het Poolse parlement, de onderminister van buitenlandse zaken en andere overheidsvertegenwoordigers.

De Poolse delegatie was onderweg naar de herdenking van de moord in WOII op 20.000 Poolse officieren in de bossen van Katyn. "Dat maakt het extra wrang", aldus de minister-president.

Balkenende: "Ik heb Lech Kaczynski zelf vaak ontmoet. Met hem is een markant staatsman heengegaan, die duidelijk voor de Poolse belangen opkwam. Tegelijkertijd wist Kaczynsky Polen stevig te verankeren in Europa."

De Nederlandse regering leeft mee met Polen en betuigt oprechte deelneming aan de nabestaanden van de slachtoffers, het Poolse volk en de regering.