Uitnodiging hoorzitting Vrijhandelsakkoorden 15 april 2010

De EU onderhandelt momenteel met Canada over een uitgebreid handelsakkoord; ook met Vietnam wil de EU onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord openen; met Rusland zullen binnenkort de onderhandelingen over het handelsregime intensiveren.

In deze handelsakkoorden zullen afspraken worden vastgelegd over een reeks van belangrijke onderwerpen voor ondernemers, bijvoorbeeld tariefverlaging voor landbouw- en industriegoederen, het wegnemen van non-tarifaire belemmeringen, oorsprongsregels, liberalisering van de dienstenhandel, investeringsregels, controles op plant- en dierziekten, bescherming van intellectuele eigendom en overheidsaanbestedingen.
Dat betekent dat de handelsakkoorden directe en concrete gevolgen zullen hebben voor de markttoegang van Nederlandse bedrijven in de genoemde drie landen, en voor de markttoegang van bedrijven uit die landen in de EU en Nederland.

Wat is het belang voor u als ondernemer?

Het ministerie van Economische Zaken coördineert de Nederlandse inbreng voor de onderhandelingsdelegatie van de EU voor deze akkoorden. Daarom is het van belang dat EZ een duidelijk beeld heeft van de belangen van Nederlandse bedrijven in deze drie landen: bijvoorbeeld wat zijn de tarieven of belemmeringen die nu de export beperken, welke nieuwe afspraken kunnen extra marktkansen scheppen en met welke concurrentiebedreigingen moet rekening worden gehouden.

Hoe beter EZ geïnformeerd is, hoe beter de belangen van bedrijven in de onderhandelingen gediend kunnen worden. Daarom organiseren EZ, VNO-NCW, MKB Nederland en ICC Nederland op donderdag 15 april 2010 drie hoorzittingen over de handelsakkoorden met Rusland, Vietnam en Canada. Op die hoorzittingen zal de gelegenheid geboden worden aan bedrijven om hun wensen en eventuele zorgen voor de akkoorden toe te lichten zodat die door EZ bij de EU kunnen worden neergelegd. Daarnaast zal een korte toelichting op de onderhandelingsplannen en op de mogelijke kansen gegeven worden.

Programma

 9:30-10:00             Ontvangst

10:00-12:00            Hoorzitting Rusland

12:00-13:00            Lunch

13:00-15:00            Hoorzitting Vietnam

15:30-17:30            Hoorzitting Canada

Ter afsluiting wordt u een netwerkborrel aangeboden.

Plaats: Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag

Aanmelden

Om deel te kunnen nemen aan één of meerdere hoorzittingen dient u zich vooraf aan te melden bij het Ministerie van Economische Zaken. Dat kan per e-mail naar: markttoegang@minez.nl.

U kunt uw wensen en zorgen eventueel ook vertrouwelijk melden bij EZ (markttoegang@minez.nl of telefonisch bij mevr. drs. E. Oskam, 070 379 7057) en bij VNO-NCW (mr W.L. E. Quaedvlieg, 070 349 0440, quaedvlieg@vno-ncw.nl)