Varkansen

In het project Varkansen hebben varkenshouders, stallenbouwers, regionale beleidsmakers en onderzoekers gewerkt aan stalontwerpen. Ze hebben behoeften vertaald naar doelen en oplossingen voor een duurzame varkenhouderij. Wat is duurzaam, en hoe kan het er uit zien? Wat zijn de behoeften van varkenshouder, varkens, milieu en burger-consument?

Voice-over: De boerderij van de familie Henst in het Brabantse Schaijk herbergt ruim 700 varkens. Het familiebedrijf wordt gerund door vader Harry. Zoon Frank zit ook in het bedrijf en wil de varkenshouderij later overnemen.
Met het oog op die toekomst zoekt de familie Henst naar mogelijkheden om het bedrijf te veranderen in een duurzame onderneming volgens het principe van Varkansen.
Harry Henst: De laatste uitbreiding hebben we eigenlijk al een varkenstoilet gecreëerd dat ook nog werkt, maar toen nog niet de naam varkenstoilet had. Die is nu pas ontstaan met Varkansen.
Frank Henst: We hebben hier bijvoorbeeld de zeugen al in groepshuisvesting liggen. Dus dat ze bij elkaar kunnen lopen, biggen in grotere groepen, dat ze toch gezamenlijk kunnen spelen, kunnen eten, op bepaalde plaatsen kunnen nesten, dat je gewoon toch de essentiële dingen van dieren naar voren kunt laten komen.
[Geknor van varkens]
Voice-over: Varkansen, varkensstallen dus die beter zijn voor mens, dier, milieu en consument. Niet alleen veel varkenshouders zijn enthousiast, ook gemeenten hebben grote interesse in deze schonere, duurzame en diervriendelijke varkenshouderijen.
Mechie Beurskens: Waarom is dat? Omdat je natuurlijk integraal duurzaamheid gaat bekijken: waar haal ik mijn voer vandaan, hoe plaats ik dat op mijn bedrijven, hoe voldoe ik aan dierwelzijn ook naar de toekomst toe, hoe ben ik open richting burgers en zorg ik voor een goed woon- en leefklimaat.
Voice-over: Een ander belangrijk aspect in dit project Varkansen is het varken in te zetten als kringloopdier. Dat is een idee dat naar voren kwam tijdens de zoektocht naar de bouwstenen van een duurzaam varkensbedrijf. Het houdt onder meer in dat de varkens worden gevoerd met etensresten uit het menselijk circuit.
Onno van Eijk: Dus je gaat zo min mogelijk soja uit Zuid-Amerika halen en zoveel mogelijk voeren met spul wat gewoon voorhanden is hier.
Voice-over: Dat betekent dat etensresten uit de voedselindustrie niet worden weggegooid, maar als diner worden geserveerd in de varkensstal. Varkenshouders die het Varkansen concept gaan toepassen investeren in hun bedrijf, in de dieren en in de toekomst. Harry Henst is op de goede weg en moedigt andere varkenshouders aan zijn voorbeeld te volgen.
Harry Henst: Ik ben er absoluut van overtuigd dat in ieder bedrijf mogelijkheden zitten om dingen te veranderen om zo een duurzame varkenshouderij te krijgen. En ik vind het ook een uitdaging om eraan te beginnen.