Twee mannen aangehouden voor VT-fraude

De FIOD heeft afgelopen dinsdag in een onderzoek van het Functioneel Parket twee mannen uit Borne aangehouden. Ze worden verdacht van belastingfraude, identiteitsfraude en witwassen. De rechter-commissaris van de rechtbank Almelo heeft de beide mannen vandaag voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De verdachten zijn 25 en 29 jaar oud. Ze hebben vermoedelijk voor meerdere personen een formulier voor Voorlopige Teruggaaf (VT) ingevuld en die ingestuurd naar de belastingdienst. De personen voor wie de VT werd aangevraagd wisten daar niets vanaf. De verdachten lieten het geld dat zij ontvingen van de belastingdienst overmaken op een rekening waar zij het geld vanaf konden halen.

Onderzoek moet nog uitwijzen hoe grootschalig de fraude is. Het vermoeden is dat de beide heren zeker voor tientallen personen de VT hebben aangevraagd. Telkens bedroeg de teruggaaf duizend tot een paar duizend euro.

De FIOD heeft drie woningen in Borne en één woning in Enschede doorzocht. Daarbij zijn administratie, computers en een bedrag van 12.000 € in beslag genomen.
Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.