Eurlings op handelsmissie naar Brazilië

Minister Eurlings brengt van 5 tot 13 april samen met een delegatie van circa 70 bedrijven een bezoek aan Brazilië. Met het bezoek geeft Eurlings, die voor een deel vergezeld zal worden door minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, vervolg aan de handelsmissie van vorig jaar. Het doel van de missie is om in Brazilië de samenwerking met Nederland op het gebied van (lucht-) havenontwikkeling, transport en logistiek scheepsbouw en toelevering, verder te intensiveren.

Eurlings verheugt zich zeer op de missie. ‘Tijdens het bezoek met Minister President Balkenende afgelopen jaar werd duidelijk dat de economische relatie goed is. Wij zijn de vierde exportpartner voor Brazilië. Belangrijker dan Duitsland. Maar er liggen nog meer kansen. Zo staat bijvoorbeeld de Nederlandse kennis op het vlak van haveninfrastructuur internationaal uitmuntend aangeschreven. Ook op het vlak van luchthavenontwikkeling, slimme logistiek en duurzaamheid hebben we ontzettend veel te bieden. Die Nederlandse expertise is in het buitenland dus goud waard. Het is belangrijk dat we ons als Nederlands bedrijfsleven en overheid daar eensgezind en zelfbewust presenteren. Niet incidenteel, maar steeds weer opnieuw om op die manier de positie te verwerven en de economische samenwerken blijvend te versterken.’

In Sao Paolo zal minister Eurlings de officiële opening verrichten van de Intermodal South America 2010. Op deze beurs, de grootste op het terrein van transport en logistiek van het westelijk halfrond, is ook het Nederlandse bedrijfsleven vertegenwoordigd. Ook staan bezoeken aan de havens van Rio en Santos op het programma, waar verschillende bedrijven bezocht zullen worden, waaronder Petrobras, één van de grootste nationale oliemaatschappijen in de wereld en de grootste investeerder in Brazilië. In Santos opent de Minister een uitbreiding van de terminal van Vopak.

Ook heeft minister Eurlings een bespreking met de minister van Havens, Pedro Brito. Daarnaast spreekt de minister met de vice-minister van Transport, Paulo Passos. Bij minister Passos wordt een overeenkomst getekend ter ondersteuning van op te stellen binnenvaartbeleid. Met de gouverneur van Rio Grande do Sul, Yeda Crusius wordt een binnevaart containershutttledienst ceremonieel geïnaugureerd.

In de delegatie van Eurlings zijn bedrijven aanwezig die zich richten op projecten in het kader van Wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2016. Deze grote evenementen plaatsen Brazilië ook voor enorme uitdagingen, zoals de aanleg van stadions en de infrastructurele ontsluiting daarvan. Naast een bezoek aan het Maracana stadion in Rio de Janeiro zullen ook gesprekken plaatsvinden met gouverneur Cabral van Rio de Janeiro en gouverneur Cid Gomes van Ceará.

Met de aftrap van Panna Knock Out starten Eurlings en Verhagen de wedstrijd Nederland-Brazilië in het eerste Holland Panna Knock Out voetbaltoernooi. De Panna KO toernooien zullen door heel Brazilië worden ingezet voor de promotie van Nederland.

Brazilië is inmiddels qua omvang de achtste economie ter wereld en is bezig een positie te verwerven als hoofdrolspeler op het wereldtoneel. Voor de Nederlandse export is Brazilië al jarenlang de voornaamste bestemming in Latijns-Amerika. Daarnaast zijn voor de Europese markt de havens van Amsterdam en Rotterdam de belangrijkste doorvoerhavens van Braziliaanse producten. Mede daarom bestaat een groot deel van de delegatie uit bedrijven uit de haven- en transport sector. Als strategische partner is Brazilië dus van immense betekenis. Daarom is het belangrijk om die relatie te intensiveren en uit te breiden. Het verder versterken van deze politieke en economische relatie staat tijdens dit bezoek centraal.