Rapporten brede heroverwegingen gereed

Het kabinet heeft de 20 rapporten van de werkgroepen over de brede heroverwegingen aangeboden aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brede heroverwegingen is de zorgelijke staat van de overheidsfinanciën en de noodzaak om te bezuinigingen.

De rapporten over 20 beleidsthema’s bevatten beleidsvarianten waarmee geld bespaard kan worden. Ze schetsen opties maar geven daarbij geen advies of voorkeur aan. Omdat het huidige kabinet demissionair is zal het geen inhoudelijke kabinetsreactie opstellen. Dit betekent ook dat alle ministers niet op de rapporten zullen reageren. Het is aan de politieke partijen om een standpunt te vormen over de noodzakelijke bezuinigingen. Tijdens de formatie zal het nieuwe kabinet keuzes moeten maken over de manier waarop de overheidsfinanciën op orde gebracht worden.

Met de versnelde oplevering van de rapporten hebben de werkgroepen hun opdracht die ze in september 2009 ontvingen afgerond. Alle rapporten bevatten een analyse van een bepaald beleidsterrein en bieden varianten en bouwstenen voor bezuinigingen. Hierbij is in elk rapport tenminste één variant beschikbaar die leidt tot een besparing van 20% op de uitgaven. Bij elke variant zijn budgettaire, economische en maatschappelijk effecten van de verschillende voorstellen zo veel mogelijk in kaart gebracht.

De 20 rapporten en meer informatie over de heroverwegingen, de opdrachten en de werkgroepen is te vinden op de website van het ministerie van Financiën.