Nieuwe commandant Duits/Nederlands legerkorps bekend

Generaal-majoor A.J.H. (Ton) van Loon wordt op 13 april commandant van 1 (GE/NL) Corps in Munster Duitsland. Voorafgaand aan deze commando-overdracht is hij vandaag bevorderd tot luitenant-generaal. Van Loon werd vooral bekend toen hij in van oktober 2006 tot mei 2007 de eerste Nederlandse commandant werd van Regional Command South in Kandahar, Afghanistan. Hij volgt de Duitse generaal Volker Wieker op.

Sinds augustus 2007 was Van Loon werkzaam als Chief of Staff of Allied Land Component Headquarters in Heidelberg in Duitsland. In zijn nieuwe functie krijgt Van Loon de leiding over de staf van het hoofdkwartier in Munster dat bestaat uit ruim 400 militairen en burgers. De meeste functies zijn gelijk verdeeld tussen Duitsland en Nederland. Zo'n 70 functies zijn gereserveerd voor militairen van andere NAVO- en EU lidstaten.

Het hoofdkwartier heeft de beschikking over twee bataljons die de noodzakelijke ondersteuning leveren. Het ene is het Staff Support Battalion dat evenals het hoofdkwartier zelf in Münster is gelegerd. De dagelijkse ondersteuning van de HRF(L) HQ is in de handen van de 279 soldaten van dit bataljon. Het bewaken en het opbouwen van het zeer snel verplaatsbare Joint Operations Centre (het hoofdkwartier te velde) en het bereiden van het voedsel voor alle personeel zijn enkele van de zeer diverse taken.

Het andere bataljon is het Communication & Information Systems Battalion, gelegerd in het Nederlandse Eibergen en Garderen. Dit bataljon installeert en bedient mobiele telecommunicatie- en informatiesystemen. Deze systemen ondersteunen de commandovoering en het besluitvormingsproces tijdens de uitvoering van operaties.

Tegenwoordig maakt het legerkorps deel uit van de NATO Response Force (NRF).