Nederland geeft meer steun voor berechting oorlogsmisdaden Sierra Leone

Nederland verhoogt zijn bijdrage aan het Sierra Leone-tribunaal voor dit jaar met een miljoen euro. Het Special Court for Sierra Leone (SCSL) is een onafhankelijk strafhof in de hoofdstad Freetown, dat is ingesteld om misdrijven te berechten die zijn gepleegd tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig.

'Het is van groot belang dat het tribunaal voor de volle honderd procent kan doorgaan met de bestrijding van straffeloosheid', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Plegers van misdaden tegen de menselijkheid moeten weten dat zij uiteindelijk niet vrijuit zullen gaan'.

Het SCSL heeft inmiddels een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het internationaal recht. Rechters van het hof legden in hun vonnissen vast dat seksuele slavernij en gedwongen huwelijken een misdaad zijn tegen de menselijkheid. Daarnaast stelden zij vast dat aanvallen op vredessoldaten en recrutering en inzet van kindsoldaten schendingen zijn van het internationale humanitaire recht.

De extra bijdrage van Nederland is zeer welkom, want het Sierra Leone-tribunaal is afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Dit in tegenstelling tot het Joegoslavië- en het Rwanda-tribunaal, die door de Verenigde Naties worden betaald. Nederland heeft het Sierra Leone-tribunaal sinds de oprichting in 2002 gesteund met ruim 21 miljoen euro.

Op het moment staat de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor voor het SCSL terecht. Om veiligheidsredenen vindt de rechtszaak niet plaats in Sierra Leone zelf, maar in in een rechtszaal van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het is voor het eerst dat een voormalig Afrikaans staatshoofd op internationaal niveau wordt berecht. Een afronding van dit proces zal een belangrijke stap zijn in de internationale strijd tegen straffeloosheid. Het Sierra Leone-tribunaal sluit naar verwachting in 2011.