‘Mugabe and the White African’ wint Camera Justitia Award

De film Mugabe and the White African van filmmakers Lucy Bailey en Andrew Thomspon heeft op 31 maart de Camera Justitia Award gewonnen. Minister Hirsch Ballin reikte de prijs uit tijdens de slotavond van het Movies that Matter festival in Den Haag.

Movies that Matter 2010

Bijschrift: Minister Hirsch Ballin overhandigt de Zilveren Vlinder aan filmmaakster Lucy Bailey (foto: Bart Maat).

Mugabe and the White African verhaalt over Mike Campbell, één van de laatste blanke boeren in Zimbabwe, sinds president in Mugabe in 2000 begon met de geweldddadige landonteigeningen. De boer en zijn familie weigeren om dit beleid te accepteren en laten zich niet verjagen, ondanks aanhoudende intimidatie en bedreigingen. In 2008 begon Campbell een proces tegen Mugabe bij het tribunaal van de Southern African Development Community (SADC), in Namibië.

Movies that Matter 2010

Bijschrift: Filmmaakster Lucy Bailey met de Zilveren Vlinder (Foto: Bart Maat).

Volgens de jury toont de film aan hoe belangrijk dergelijke tribunalen zijn. De filmmakers toonden grote moed bij het maken van de film. De opnames in Zimbabwe zijn in het geheim gemaakt en het materiaal moest het land uitgesmokkeld worden. “De jury is trots dat ze dit prachtige, dappere portret mag belonen met de Zilveren Vlinder”, aldus minister Hirsch Ballin bij de uitreiking. De filmmakers winnen ook een geldbedrag van 3.000 euro.

Camera Justitia is één van de hoofdprogramma’s van het Movies that Matter festival. Het omvat documentaires en debatten over de thema’s mensenrechten en gerechtigheid. Camera Justitia is mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie.