Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid De Roon over berichtgeving dat de Turkse premier Erdogan door Saudi-Arabië wordt beloond voor zijn anti-westerse politiek

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over berichtgeving dat de Turkse premier Erdoğan door Saudi-Arabië wordt beloond voor zijn anti-westerse politiek. Deze vragen werden ingezonden op 16 maart 2010 met kenmerk 2010Z04710.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid De Roon (PVV) over berichtgeving dat de Turkse premier Erdoğan door Saudi-Arabië wordt beloond voor zijn anti-westerse politiek. (Ingezonden 16 maart 2010)

Vraag 1

Kent u de berichten “Erdogan gets Saudi nod as Mideast force” en “Saudi awards Turkey’s Erdogan for ‘service to Islam’”, waarin melding wordt gemaakt van de prijs die premier Erdogan mocht ontvangen voor zijn “diensten ten behoeve van de islam”? 1)

Antwoord op vraag 1

Ja.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u het signaal dat van deze prijsuitreiking uitgaat, namelijk dat Turkije wordt geëerd voor zijn buitengewone diensten voor de islam door de doelen van de islamitische natie te verdedigen, met name wanneer het gaat om de Palestijnse kwestie, en door het Turkse secularisme langzaam te ontmantelen?

Antwoord op vraag 2

De jaarlijkse King Faisal International Prize wordt gefinancierd door de zogenaamde ‘King Faisal Foundation’ in Saudi-Arabië en wordt uitgereikt aan mensen die zich op enigerlei wijze hebben ingezet voor het islamitische geloof en moslims, dan wel een wetenschappelijke bijdrage hebben geleverd aan de mensheid. Zo werden ook aan negen wetenschappers prijzen uitgereikt op het gebied van medisch onderzoek, wiskunde en letteren.

Ik maak uit het mediabericht op dat premier Erdoğans inspanningen in het kader van de dialoog tussen beschavingen worden genoemd. De Turkse premier is immers, samen met de Spaanse premier Zapatero, initiatiefnemer van de zogenaamde Alliantie der Beschavingen.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat premier Erdogan tijdens het ontvangst nemen van zijn prijs volhardde in zijn pleiten voor een Hamas-regime in Israël waarmee de internationale politiek in onderhandeling dient te treden? Ziet u hierin aanleiding om het toetredingsproces van Turkije tot de EU te stoppen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vraag 3

De in het mediabericht aan premier Erdoğan toegerekende uitspraken over Hamas zijn niet nieuw. De Turkse regering is van mening dat het Midden-Oosten Vredesproces gebaat is bij een dialoog met Hamas. Dit standpunt is voor mij geen aanleiding de huidige EU-toetredingsonderhandelingen te staken. Beoordeling hiervan vindt in een ander kader plaats. In het onderhandelingsraamwerk van 2005 van de EU met Turkije is vastgelegd dat de gezamenlijke doelstelling van de onderhandelingen toetreding is. Daarbij geldt echter dat de uitkomst van de onderhandelingen niet op voorhand vastligt. Toetreding van Turkije kan pas aan de orde zijn wanneer Turkije heeft voldaan aan alle gestelde criteria. Zover is het echter nog lang niet.

1) Jihad Watch, 10 maart 2010: “Saudi king gives Turkish PM award for “service to Islam”

http://www.jihadwatch.org/2010/03/saudi-king-gives-turkish-pm-award-for-service-to-islam.html

Middle East Online, 10 maart 2010: “Saudi awards Turkey’s Erdogan for ‘service to Islam’”

http://www.middle-east-online.com/english/?id=37743 < http://www.middle-east-online.com/english/?id=37743

Middle East Online, 10 maart 2010: “Erdogan gets Saudi nod as Mideast force”

http://www.middle-east-online.com/english/Default.pl?id=37754 < http://www.middle-east-online.com/english/Default.pl?id=37754