Handreiking Buisleidingen in bestemmingsplannen voorgepubliceerd

VROM heeft de handreiking Buisleidingen in bestemmingsplannen (pdf, 1,3 MB) voorgepubliceerd. De handreiking geeft praktische informatie en voorbeelden hoe buisleidingen in bestemmingsplannen opgenomen kunnen worden. De inhoud is niet definitief en kan dus nog wijzigen.

VROM besloot tot voorpublicatie na meerdere verzoeken van gemeenten. Die moeten bestaande buisleidingen binnen 5 jaar alsnog in hun bestemmingplan opnemen als dit nog niet is gebeurd. Om gemeenten te helpen heeft VROM een handreiking Buisleidingen in bestemmingsplannen opgesteld en eerder dan gepland via www.vrom.nl beschikbaar gesteld.

Ontwerpbesluit

De inpassing van buisleidingen is vereist vanwege een nieuw besluit dat in de maak is: het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Het ontwerpbesluit voor de Bevb is in maart 2010 voor advies naar de Raad van State gestuurd. Naar verwachting zal het rond de zomer van 2010 aan de Tweede Kamer worden aangeboden en begin 2011 in werking treden.

Wijzigen

Het advies van de Raad van State kan aanleiding geven om het Bevb te wijzigen. Vandaar dat VROM benadrukt dat de inhoud van de handreiking niet definitief is.