Aanwijzing rechtsbijstand politieverhoor van kracht

Vanaf 1 april 2010 is de ‘aanwijzing rechtsbijstand politieverhoor’ van het College van procureurs-generaal van kracht. In de aanwijzing staat hoe uitvoering te geven aan het recht van een aangehouden verdachte om een raadsman te raadplegen voorafgaand aan het politieverhoor.

Daarnaast staat in de aanwijzing op welke wijze voor minderjarigen invulling gegeven moet worden aan het recht op bijstand door een raadsman tijdens het verhoor door de politie, de zogenoemde ‘verhoorbijstand’.

Het recht op bijstand vloeit voort uit een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) van 27 november 2008 in de zaak ‘Salduz tegen Turkije’. In dit arrest constateerde het Europees Hof een schending van artikel 6 EVRM omdat de minderjarige Salduz ten tijde van de politieverhoren verstoken was gebleven van rechtsbijstand. Uit dit arrest vloeit voort dat een verdachte in de gelegenheid moet worden gesteld om met een raadsman te overleggen voorafgaand aan de eerste ondervraging door de politie over diens betrokkenheid bij het strafbare feit waarvoor hij is aangehouden.

Bijstand voorafgaand aan politieverhoor

Rechtsbijstand voorafgaand aan het politieverhoor wordt in de aanwijzing ‘consultatiebijstand’ genoemd. Zowel minderjarige als meerderjarige verdachten hebben recht op consultatiebijstand. De consultatiebijstand bestaat uit een gesprek van de raadsman met een verdachte dat plaatsvindt voorafgaand aan het eerste inhoudelijke verhoor van een verdachte.

Bijstand tijdens verhoor

De Hoge Raad heeft bepaald dat aangehouden minderjarige verdachten (12 tot 18 jaar) ook recht hebben op bijstand door een raadsman of een andere vertrouwenspersoon tijdens het verhoor door de politie. Dit heet ‘verhoorbijstand’.Voor meerderjarige verdachten geldt dit niet. De aanwijzing houdt dan ook geen regeling in voor de bijstand van een raadsman tijdens het verhoor van meerderjarige verdachten.

Folder

De ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben samen met het OM, de politie, de Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor rechtsbijstand twee folders ontwikkeld; een voor jeugdigen en een voor volwassenen. Elke verdachte die is aangehouden, krijgt vanaf 1 april op het politiebureau een folder uitgereikt, waarin staat vermeld wat zijn rechten zijn.

Meer informatie