Stichting van het Onderwijs opgericht

Onder voorzitterschap van Sijbolt Noorda (VSNU) gaat vandaag de Stichting van het Onderwijs van start.

De Stichting van het Onderwijs is verantwoordelijk voor de organisatie van een- of tweemaal per jaar strategisch overleg tussen de vertegenwoordigers van het hele onderwijsveld met de overheid. Het eerste aanspreekpunt van de stichting is de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Afhankelijk van de agenda bepaalt de Minister of er andere kabinetsleden voor het overleg worden uitgenodigd.

Sectoroverstijgend
Het strategisch overleg gaat om onderwijsbrede (sectoroverstijgende) vraagstukken. Volgens staatssecretaris Van Bijsterveldt moet daarbij vooral ook naar de wensen en behoeften van leerlingen, studenten, ouders en professionals gekeken worden.

Versnippering
De komst van een Stichting van het Onderwijs heeft zijn oorsprong in het 'Advies LeerKracht!' (2007) van de Commissie Leraren onder leiding van Alexander Rinnooy Kan. De commissie signaleerde een grote versnippering aan organisaties in het onderwijs en stelde voor de slagkracht te vergroten door een breed platform in het leven te roepen.

Oprichters
Het initiatief voor de oprichting van de Stichting van het Onderwijs is genomen door de sociale partners. De oprichters zijn de werkgeverskoepels PO-, VO-, MBO-, HBO-raad en de VSNU, en de vakcentrales ABVAKABO FNV, de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, CNV Publieke Zaak en de Federatie van Onderwijsbonden CMHF/MHP.