Nieuw opbouwteam steekt handen uit de mouwen

De mannen en vrouwen van het Provincialaal Reconstructie Team (PRT) hebben afgelopen week op de Kamp Holland het stokje overgedragen aan hun opvolgers. De vertrekkende eenheid heeft in hun periode veel reconstructiewerk in de provincie Uruzgan uitgevoerd en de negende lichting neemt nu de taken over.

Het PRT is een mix van militairen en diplomaten, en staat onder leiding van civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol. Samen met diverse internationale organisaties en de Afghaanse overheid werkt het PRT aan het verbeteren van het bestuur, de veiligheid en de ontwikkeling in Uruzgan. In het PRT werken ook Amerikaanse en Australische burgers en diplomaten aan de wederopbouw van Uruzgan.

Uitdaging

“Deze mannen en vrouwen hebben nog een flinke klus in Uruzgan, van de amandeloogst tot het ziekenhuis”, aldus de civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol. De komende maanden gaat het PRT verder met het stimuleren van een goed bestuur en het ondersteunen van de landbouw. Zo komt er hulp bij de amandeloogst in de vorm van een pelmachine. “Wij laten de Afghanen niet in hun eentje hun boontjes doppen”, onderstreepte Jennes de Mol, “maar als het mogelijk is leggen we de verantwoordelijkheden neer op de plek waar deze uiteindelijk horen: bij de Afghanen.”

Waardering

Voor hun werkzaamheden de afgelopen 6 maanden ontving de PRT-eenheid en enkele politietrainers van het Police Mentoring Team de NAVO-medaille voor hun bijdrage aan de ISAF missie in Afghanistan.