Alle inspanningen richten op onderhandelingen

Alle inspanningen van de EU moeten er op zijn gericht om Israël en de Palestijnse Autoriteit terug te krijgen aan de onderhandelingstafel. Beide partijen moeten afzien van stappen die dat proces bemoeilijken.

Dit heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag in de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken gezegd. De minister heeft dit ook gezegd tegen de Israëlische minister Lieberman (Buitenlandse Zaken). De twee spraken elkaar in Brussel.

“Gezien de recente gebeurtenissen is het urgenter dan ooit dat de EU het vredesproces actief ondersteunt,” aldus minister Verhagen. Daarbij verwijst de minister naar de bouwplannen van de Israëlische regering in Oost-Jeruzalem en naar de raketaanval van de Palestijnen vanuit Gaza.

Maar het moet niet bij kritiek alleen blijven, vindt Verhagen. “Ik heb opgeroepen niet in deze negatieve sfeer te blijven hangen. Kritiek alleen brengt niemand naar de onderhandelingstafel.” De beste manier om de partijen te stimuleren weer te gaan praten is de betrekkingen met Israël en met de Palestijnse Autoriteit te verdiepen tegelijk met het vooruitzicht van concrete bijdragen van de EU aan een vredesregeling.