Nederland biedt hulp aan bij invoering euro

Nederland is voorstander van de toetreding van Estland tot de eurozone als het land aan alle criteria voldoet. Dat verklaarde minister Verhagen na een gesprek met zijn Estse ambtgenoot Paet in de hoofdstad Tallin.

'De vooruitzichten voor Estland voor de invoering van de euro zijn goed,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Nederland is bereid praktische hulp te bieden bij de invoering van de nieuwe munt.'

Estland en Nederland benadrukten het belang van Europa 2020, de lange-termijnstrategie van de EU. 'Europa heeft een effectieve strategie nodig om de concurrentie aan te kunnen in een wereld waarin de grenzen steeds meer verdwijnen,' verklaarde Verhagen. Nederland steunt de nadruk van de Europese Commissie in de strategie als het gaat om onderwijs, onderzoek en innovatie.

Daarnaast spraken de ministers over het toekomstige strategische concept van de NAVO. Nederland wil dat de gezamenlijke verdediging van het grondgebied de hoeksteen van de NAVO blijft. Tegelijkertijd moet het bondgenootschap ook het hoofd kunnen bieden aan dreigingen van verder over de grenzen.

Minister Verhagen lichtte het voorstel van Nederland en andere landen toe om kernontwapening op de agenda van de NAVO te zetten. De ministers waren het eens dat een Europa met minder of geen kernwapens op het hele continent een grote bijdrage zou kunnen zijn aan de veiligheid en de internationale betrekkingen.

De eerstvolgende bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken, waarop onder andere over het strategisch concept zal worden gesproken, vindt eind april in Tallin plaats.