Thomas Buergenthal op wetgevingssymposium

De Joods-Amerikaanse jurist Thomas Buergenthal stond op 4 maart centraal tijdens het twaalfde symposium van de directie Wetgeving van het ministerie van Justitie, dat gehouden werd in Den Haag.

ThomasBuergenthal

Tijdens het wetgevingssymposium werd Buergenthal door de aanwezigen bevraagd over zijn boek ‘Een Gelukskind, van Auschwitz tot het Hooggerechtshof', over mensenrechten en over zijn werk als rechter in het internationaal gerechtshof. Buergental is de huidige Amerikaanse rechter in het Internationaal Gerechtshof.

ThomasBuergenthal

Buergenthal werd in 1934 geboren in Tsjecho-Slowakije, groeide op in het Joodse Getto van Kielce in Polen en verbleef in de Tweede Wereldoorlog onder meer in de concentratiekampen Auschwitz en Sachsenhausen. Na de oorlog verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij rechten studeerde, onder meer aan de Harvard-universiteit. Hij specialiseerde zich in internationaal recht en mensenrechten.

Tussen 1979 en 1991 was Buergenthal rechter in het Inter-American Court. Van 1992 tot 1993 werkte hij voor de Waarheidscommissie van de VN in El Salvador. Hij was van 1995 tot 2000 lid van het VN Mensenrechtencomité en is sinds 2000 rechter in het Internationaal Gerechtshof.