Nederland steunt verdere hervormingen in Georgië

Nederland steunt verdere hervormingen in Georgië op het gebied van democratie, de rechtstaat en de economie. Dat verklaarde minister Verhagen in Den Haag na een gesprek met zijn Georgische ambtgenoot Vashadze.

“Nederland steunt de hervormingen in Georgië met raad en daad,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Een democratisch en welvarend Georgië versterkt de kans op hereniging van de afvallige gebieden en kan een stabiele factor zijn in de Kaukasus.”

In augustus 2008 kwam het tot een gewapend treffen tussen Georgië en Rusland over de afvallige gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië. Door bemiddeling van de Europese Unie is er een wapenstilstand gesloten en vinden er onderhandelingen tussen de partijen plaats over stabiliteit in de regio.

Minister Verhagen benadrukte in het gesprek opnieuw de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië. Nederland wijst erkenning van de onafhankelijkheid van de afvallige gebieden af.

Later vandaag zal minister Vashadze aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling "Goud uit Georgië: De mythe van het Gulden Vlies" in het Drents Museum in Asssen.