Europa 2020: slimme, duurzame en inclusieve economische groei

De komende tien jaar moet de Europese Unie in het teken staan van slimme en duurzame economische groei, waar alle EU-burgers van kunnen profiteren. Dat is de kern van de nieuwe Europa 2020 strategie, die door de Europese Commissie in Brussel is gepresenteerd. Deze strategie is de opvolger van de Lissabonstrategie, die dit jaar afloopt.

Volgens de Commissie maken de grote uitdagingen zoals vergrijzing, globalisering, klimaatverandering en schaarste van grondstoffen een meer effectieve strategie noodzakelijk.

Nederlandse inzet
Vooral Nederland heeft hier bij de besprekingen over de nieuwe strategie veel nadruk op gelegd, "omdat naar onze mening een gezamenlijke en effectieve strategie keihard nodig is om onze economische concurrentiepositie in de wereld overeind te kunnen houden", aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Andere Nederlandse punten
Ook andere Nederlandse punten komen terug, zoals de noodzakelijke groeiversterkende investeringen in:

  • onderwijs;
  • kennis en (groene) innovatie;
  • en beleid gericht op meer werkgelegenheid.

Voor Nederland is verder belangrijk dat lidstaten niet onder het alibi van investeren in economische groei hun begrotingstekorten laten oplopen. In de strategie is dan ook expliciet bepaald dat het Stabiliteits- en Groeipact – dat toeziet op gezonde overheidsfinanciering van de lidstaten – een apart proces moet blijven, los van de EU 2020 strategie.

Het is in het kader van Europe 2020 ook zaak dat structurele maatregelen genomen worden die zowel bijdragen aan het groeivermogen als aan de publieke financiën.

Europese Top
Tijdens de Europese Top van 25 en 26 maart zullen de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich over de strategie buigen en besluiten nemen over de hoofdlijnen.