Verruiming anonieme aangifte

Als er ‘gegronde redenen’ zijn om te vrezen voor wraakacties van verdachten, zal voortaan ook de identiteit van slachtoffers en getuigen van geweldsdelicten worden afgeschermd. Deze maatregel gaat minister Hirsch Ballin invoeren.

Voor het bestrijden van agressie en geweld is een hoge aangiftebereidheid van groot belang. Slachtoffers die vrezen voor represailles zijn vaak slechts bereid aangifte te doen als hun identiteit niet bekend wordt bij de verdachte. Om die reden wil de bewindsman de mogelijkheden voor het afschermen van de identiteit en adresgegevens in het strafproces uitbreiden.

Nu zijn er alleen mogelijkheden tot anonimiteit bij zware georganiseerde criminaliteit. In de nieuwe situatie zal een rechter-commissaris toetsen of geheimhouding van naam en woonadres van getuigen en slachtoffers ‘noodzakelijk’ is, zodat die gegevens tijdens het proces niet bekend worden. De verdachte moet wel gelegenheid geboden worden de belastende verklaringen te betwisten.

Hirsch Ballin verzoekt politie en het openbaar ministerie deze maatregelen op korte termijn te verwerken in de werkprocessen en in voorkomende gevallen het slachtoffer actief te informeren over de mogelijkheden van (beperkte) anonieme aangifte.