Donner: Ondernemers kennen goede en slechte tijden

Ondernemers kennen goede én slechte tijden. Ondernemers moeten daarom in goede tijden financiële buffers aanleggen voor slechte tijden. Dit schrijft minister Donner in antwoorden op kamervragen over een toenemend aantal zelfstandigen dat aanklopt bij voedselbanken. Omdat lang niet alle voedselbanken bijhouden waarom mensen om hulp vragen is het moeilijk hierover een nauwkeurig beeld te krijgen.

Uit onderzoeken blijkt dat vier op de vijf zelfstandige ondernemers reserves heeft om een periode zonder werk op te vangen. Bijna een kwart van de zelfstandige ondernemers heeft zoveel reserves dat zij een jaar lang zonder werk kunnen.

Bij het aanleggen van buffers worden ondernemers door de overheid ondersteund via belastingmaatregelen als de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.
In het uiterste geval biedt de overheid een vangnet voor zelfstandige ondernemers die (tijdelijk) niet in hun bestaan kunnen voorzien. Zij kunnen onder voorwaarden gebruik maken van de mogelijkheden van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

Meer over maatregelen voor zelfstandigen en flexwerkers kunt u hier lezen (in pdf-formaat).