Eerste educatieve minoren geslaagd

Vandaag reikt (demissionair) staatssecretaris Marja van Bijsterveldt op de Universiteit van Amsterdam (UvA) oorkondes uit aan de eerste groep studenten die hun Educatieve Minor met goed gevolg hebben afgelegd.

'Met deze universitaire minoren hebben we goud in handen! Deze jonge bachelors kunnen zorgen voor meer academici voor de klas', aldus Van Bijsterveldt.

Door de educatieve minor krijgen meer academici de mogelijkheid om leraar te worden in het voortgezet onderwijs. Afgestudeerde bachelors krijgen, als zij tijdens hun studie een zogeheten educatieve minor halen, de bevoegdheid les te geven op het vmbo/tl en de eerste drie jaren van havo en vwo.

De introductie van deze minor is één van de maatregelen van Van Bijsterveldt om meer academici voor de klas te krijgen (Kwaliteitsagenda Krachtig Meesterschap). De eerste lichting van 200 studenten is in september jongstleden van start gegaan.

De educatieve minor is tot stand gebracht in nauwe samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, de VO-Raad en de VSNU. "Met de educatieve minor proberen de universiteiten bachelorstudenten eerder in hun studie te interesseren voor een baan in het onderwijs. Dat meteen in het eerste jaar al meer dan 200 studenten voor zo'n traject kiezen, stemt hoopvol", aldus Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU)