Minister Verburg komt boeren tegemoet op perceelsregistratie

Landbouwers met sloten tussen de landbouwpercelen kunnen maximaal twee meter van deze sloten meenemen in de oppervlakte die in aanmerking komt voor subsidie.

De Europese controlesystematiek staat minister Verburg deze ruimte toe. Voorwaarde is wel dat de sloot inclusief talud niet breder is dan vier meter. Van sloten tussen percelen tot vier meter breed mag de helft worden meegerekend. Sloten die breder zijn dan vier meter tellen in het geheel niet mee. Ondernemers mogen de sloten niet intekenen in het perceelsregister. Ondernemers die gebruik willen maken van deze ruimte moeten deze extra oppervlakte berekenen en in de gecombineerde opgave (GDI) bij de perceelsoppervlakte optellen. Dienst Regelingen van het ministerie van LNV beoordeelt bij controle of de sloot voldoet aan de criteria.

Deze ruimte geldt niet voor de mestwetgeving.

Glooiend talud

De functie van het talud van een sloot is aan- en afvoer van water en is om die reden geen onderdeel van het landbouwperceel. De grens van landbouwgrond met een sloot ligt daarom bij de insteek van de sloot. Wanneer het talud wel wordt gebruikt als landbouwgrond, bijvoorbeeld bij een geleidelijk aflopend talud, wordt hier in de aanpassing van het perceelsregister rekening mee gehouden. De perceelsgrens wordt dan gelegd bij de watergrens. Dit geldt vooral voor gebieden met een hoge waterstand, zoals het Veenweidegebied. Boeren die hun perceelsgrens bij de sloot op deze manier willen aanpassen, kunnen dit doorgeven aan Dienst Regelingen. Dienst Regelingen zal de perceelsgrens vervolgens aanpassen.

Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL)

Door de nieuwe perceelsregistratie wordt de subsidiabele oppervlakte van het agrarisch natuurbeheer en vooral het weidevogelbeheer via SNL kleiner. Minister Verburg wil dit budgetneutraal compenseren. Zij doet dit door de aan de Provinciale Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (PSAN) en SNL gekoppelde probleemgebiedenvergoeding te verhogen. De vergoeding is nu 94 € per hectare. In het nieuwe perceelsregistratiesysteem valt naar verwachting van de ongeveer 20 miljoen euro subsidie voor weidevogelbeheer 2 miljoen euro vrij. Dit geld wil de minister niet in Brussel laten liggen, maar inzetten voor de verhoging van de probleemgebiedenvergoeding. Omdat de provincies verantwoordelijk zijn voor het agrarisch natuurbeheer en de probleemgebiedenvergoeding, zal de minister op korte termijn met de provincies overleggen.

Correcties doorgeven

Boeren die correcties in het perceelregister willen doorgeven, kunnen dat on line doen via 'Mijn dossier'. De correcties moeten op perceelsniveau worden doorgegeven. Dat kan door het trekken van een lijn, of door het plaatsen van een stip op de plaats waar de nieuwe lijn moet komen, of door het opgeven van de juiste oppervlakte, altijd gevolgd door het maken van een opmerking in het opmerkingenveld. Als het niet lukt om dit via internet te doen, dan kan de boer bellen met LNV-Loket via 0800-2233322. Het gaat erom dat Dienst Regelingen een signaal krijgt dat een perceel gecorrigeerd moet worden. Dienst Regelingen zal dan in overleg met de ondernemer de correcties doorvoeren. Indien mogelijk geven boeren correcties voor 1 maart door. Dan verwerkt Dienst Regelingen de correcties in de GDI. Boeren kunnen correcties tot 1 april doorgeven. In het uiterste geval is het mogelijk om dit tot 15 mei te doen met de GDI. Indien nodig zet de minister extra capaciteit in.

Minister Verburg roept boeren op om samen met Dienst Regelingen te zorgen dat het perceelsregistratiesysteem zo snel mogelijk, maar uiterlijk 15 mei, op orde is.

Historie

De Europese Commissie heeft bij audits eind 2007 en begin 2009 aangegeven dat het registratiesysteem van percelen niet nauwkeurig genoeg was. Er stonden bijvoorbeeld ook sloten en houtwallen - zogeheten niet beteelbare elementen - in die niet voor inkomenssteun of subsidie in aanmerking komen. Op grond van Europese regelgeving herstelt de minister deze onvolkomenheden zo snel mogelijk. Op basis van luchtfoto's uit 2008 en 2009 zijn alle percelen opnieuw ingetekend, maar nu zonder landschapselementen. Intekenen op basis van luchtfoto's is een beproefde methode. Zowel het kadaster als andere lidstaten maken gebruik van deze werkwijze. Gebruik van luchtfoto's wordt ook geadviseerd door het Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum van de Europese Commissie.

Uitstel niet mogelijk

De Europese verordening staat minister Verburg niet toe om het gebruik van het nieuwe perceelsregister uit te stellen tot 2011. Uitstel is in strijd met Europese regelgeving en leidt tot hoge boetes. Het oude perceelregister voldoet niet aan de eisen die de verordening stelt. Controles op basis van het oude register zouden niet adequaat zijn. De daarop gebaseerde betalingen zijn dan onvoldoende rechtmatig.

Van alle agrariërs ondervindt 77% geen gevolgen van de aanpassing van het perceelsregister voor het verzilveren van toeslagrechten. Zij hebben genoeg grond om hun toeslagrechten te laten uitbetalen. 23% ondervindt wel problemen.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.