Maatschappelijke opvang krijgt 1,5 miljoen om te sporten

Onderdeel van het Olympisch Plan is dat iedereen in Nederland kan sporten. Ook mensen die gebruik maken van de maatschappelijke opvang, zoals dak- en thuislozen. Het kabinet stelt hiervoor extra geld beschikbaar. Tevens steunt het kabinet de bouw van een nieuw sportcentrum op Papendal, mits het toegankelijk is voor alle sporters. Dat maakte staatssecretaris Bussemaker bekend tijdens de Olympische Spelen in Vancouver.

Dames en heren,

Wat de Olympische Spelen altijd opnieuw duidelijk maken, is hoe geweldig topsport is om naar te kijken. Ik vind het een zeer bijzondere ervaring om na de zomerspelen in Bejing, nu de winterspelen hier in Vancouver mee te maken.

Zoals u weet, willen we in Nederland in 2028 de Olympische Spelen organiseren. Daartoe is het Olympisch Plan ontwikkeld. Maar het organiseren van de spelen is niet het enige en ook niet het belangrijkste doel van het Olympisch Plan. Het kabinet wil sport in Nederland op een hoger niveau brengen en sport inzetten als middel en inspiratiebron voor andere sectoren. We willen dat Nederland economisch, sociaal, ruimtelijk en cultureel tot de wereldtop behoort. Niet alleen uitblinken in de sport, maar ook in andere sectoren.

We hebben vijf terreinen genoemd waarop we als samenleving topprestaties willen behalen.
Ik wil ze graag nogmaals noemen:

  • Talentvol Nederland: een goede talentontwikkeling,

  • Een vitaal Nederland, waarin iedereen er een gezonde leefwijze erop na houdt en veel aan sport en bewegen doet,

  • De kaart van Nederland. Daarmee bedoel ik een optimale infrastructuur en een gunstig vestigingsklimaat,

  • Nederland in beeld: Nederland internationaal op de kaart zetten

  • En meedoen in Nederland; iedereen in Nederland kan sporten en mensen voelen zich door te sporten ook betrokken bij de samenleving.

Ik wil twee voorbeelden noemen van kabinetsmaatregelen die passen binnen het Olympisch Plan 2028.

Ten eerste:
Het Beleidskader pilots sportevenementen, waarvoor ik dit jaar en het volgend jaar 1,5 miljoen euro uittrek. Doel is de maatschappelijke waarde van sportevenementen te vergroten.
Concreet betekent dit dat we niet alleen moeten kijken naar het sportevenement zelf, bijvoorbeeld de start van de Tour de France of het WK Turnen, maar ook naar de maatschappelijke mogelijkheden. Kunnen we met deze evenementen het toerisme in de streek waar de wedstrijden plaatsvinden vergroten? Kunnen we het evenement milieuvriendelijk of duurzaam organiseren? Is het mogelijk mensen in de voorbereiding op en tijdens het evenement een maatschappelijke stage of beroepsstage te laten lopen?

En ook de sport zelf kan profiteren van een groot evenement. Het kan aanleiding zijn om het bewegen nog eens extra te stimuleren. Of de sportverenigingen van de betreffende sport kunnen een ledenwervingsactie op touw zetten of clinics inzetten om talenten uit het hele land te scouten.

Kortom, door verder te kijken dan de wedstrijden alleen, kan zowel de samenleving als de sport baat hebben bij een groot evenement. De 1,5 miljoen die ik beschikbaar heb gesteld, is bedoeld om de sportsector te stimuleren evenementen te organiseren die hier aan bijdragen. Tot 1 april kunnen ze hiervoor aanvragen indienen.

Het tweede voorbeeld van een kabinetsbesluit dat past binnen het Olympisch Plan gaat over de maatschappelijke opvang. Ook voor deze groep mensen, de cliënten van de maatschappelijke opvang, de dak- en thuislozen, ex-gedetineerden, zwerfjongeren, tienermoeders, en anderen, kan sport een belangrijke rol spelen. Door te sporten kan hun kwaliteit van leven worden verbeterd: sporten is immers leuk om te doen, goed voor de gezondheid en je ontmoet andere mensen. Door te sporten kun je meer structuur in je leven brengen en word je weerbaarder. Bovendien kijken buitenstaanders positiever naar je, als je aan sport doet.

Daarom vind ik het een prima initiatief van de Federatie Opvang dat ze plannen heeft ontwikkeld om haar doelgroep aan het sporten en bewegen te krijgen. Ik wil dat graag steunen.
Daarom geef ik dit jaar en de komende 2 jaar jaarlijks 500.000 euro aan maatschappelijke opvanginstellingen om sporten en bewegen mogelijk te maken voor hun cliënten. Met dit geld kunnen ze, in nauwe samenwerking met de gemeente, de plaatselijke sportverenigingen en anderen, voor de doelgroep sportprogramma’s opzetten.

Belangrijk onderdeel daarvan is het organiseren van de Social Inclusion Games. Deze spelen vonden vorig jaar in Kopenhagen plaats. Dit jaar vindt het in Nederland plaats. De Universiteit Twente heeft haar campus al beschikbaar gesteld. Naar verwachting nemen er 1400 cliënten van de maatschappelijke opvang uit verschillende landen aan deel en zijn er ruim 300 vrijwilligers bij betrokken. Dit geeft duidelijk aan hoe sport mensen kan verbinden. Ook vindt er vanaf 2011 ieder jaar een landelijke sportdag voor deze doelgroep
plaats. De sport heeft toegezegd voor accommodatie te zorgen.

Een ander belangrijk evenement is de Dutch Homeless Cup, waar u zojuist iets van zag in het filmpje. Ik heb subsidie beschikbaar gesteld om de Dutch Homeless Cup ook de komende vier jaar te organiseren. Niet alleen aandacht voor topsport, maar ook voor breedtesport, is eveneens mijn uitgangspunt bij de subsidie die ik beschikbaar wil stellen voor de multifunctionele sporthal die NOC*NSF op het Nationaal Sportcentrum Papendal wil bouwen. Dit moderne, innovatief trainingscentrum moet er aan bijdragen dat onze sporters internationaal nog beter kunnen presteren. Ik stel echter pas de subsidie vast na overleg met de sportbonden.

Een andere voorwaarde die ik aan de subsidieverstrekking verbind, is dat het nieuwe topsportcentrum ook door breedtesporters gebruikt kan worden en dat het een sociaal maatschappelijke functie krijgt. Dat wil zeggen: óók toegankelijk voor cliënten uit de maatschappelijke opvang -zoals dak- en thuislozen- en voor de inclusion games!

Dames en heren,

De komende dagen krijgen we hier in Vancouver vast en zeker nog prachtige topsportprestaties te zien. En hopelijk spelen Nederlandse sporters daarin een hoofdrol. Maar ook al krijgen onze topsporters – terecht – onze volle aandacht en bewondering, we moeten daarnaast niet het belang van sporten en bewegen voor iedereen vergeten! Ik wens u een aangenaam en sportief verblijf.