Dijksma ondertekent kwaliteitsakkoord Drenthe

Na Fryslân en Groningen wordt nu ook in Drenthe stevig ingezet op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

Staatssecretaris Dijksma ondertekende daarvoor vanmiddag het kwaliteitsakkoord van de provincie Drenthe. Hierin spreken scholen, provincie, gemeenten en Rijk met elkaar af een extra inspanning te verrichten om het onderwijs in Drenthe te verbeteren. In het kwaliteitsakkoord Drenthe zijn de gemeenten expliciet partner in de afspraken, via de Lokale Educatieve Agenda. Vanuit het Rijk wordt 200 duizend euro beschikbaar gesteld aan de provincie voor de uitvoering van het akkoord. Men kan het inzetten voor activiteiten die het onderwijs naar een hoger plan tillen en het aantal zwakke en zeer zwakke scholen terugdringen.

De ondertekening van het kwaliteitsakkoord maakt deel uit van een aanvalsplan om de kwaliteit van onderwijs in de noordelijke provincies te verbeteren. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs is gebleken dat de prestaties van leerlingen in deze provincie achterlopen bij die van hun leeftijdsgenootjes in de rest van Nederland.

Staatssecretaris Dijksma is blij met de extra inspanningen die scholen, gemeenten en provincie willen verrichten om de kwaliteit omhoog te brengen, zoals het beter benutten van de jaarlijkse Drentse onderwijsmonitor. Dijksma: "Drentse scholen zijn al volop bezig met extra taal- en rekenverbetertrajecten om de onderwijskwaliteit te verhogen. Maar scholen kunnen ook een beroep doen op de taal- en rekenbus, waar leraren en leerlingen van experts opsteken hoe de resultaten op taal- en rekengebied omhoog kunnen." Dijksma wijst ook op de onlangs aangekondigde vliegende brigade, die zeer zwakke scholen extra handen in de school biedt om hun zaken weer op orde te krijgen.

Het verbeteren van kwaliteit van het onderwijs slaat terug op het verbeteren van het taal- en rekenonderwijs op school. Daar ligt de basis voor een succesvolle schoolcarrière voor kinderen. Het versterken van het taal- en rekenonderwijs is dan ook één van de speerpunten van staatssecretaris Dijksma. Deze regeerperiode trekt het kabinet jaarlijks 115 miljoen euro uit voor verbeteren van taal- en rekenonderwijs op alle scholen. Dit jaar worden ook de referentieniveaus ingevoerd, waarin helder wordt voor leerlingen, leraren en ouders wat kinderen aan het eind van hun schoolcarrière moeten kennen en kunnen op het gebied van taal en rekenen.