Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Ferrier over de betrokkenheid van Burundese officials in het conflict in Congo

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over de betrokkenheid van Burundese officials in het conflict in Congo. Deze vragen werden ingezonden op 22 december 2009 met kenmerk 2009Z25167. Deze vragen dienden ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Irrgang, eveneens ingezonden op 22 december met kenmerk 2009Z25166.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De MInister voor

Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, en van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Ferrier (CDA) over betrokkenheid van Burundese officials in het conflict in Congo.

Vraag 1

Kent u de passage over Burundi in het op 23 november 2009 gepubliceerde finale rapport van de Group of Experts over de Democratische Republiek Congo? 1

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Wat is uw oordeel over de constatering dat de FDLR 2 een relatie onderhoudt met het Hoofd van de Burundese inlichtingendienst en met top Burundese politieofficieren, dat er in 2008 een levering is geweest van wapens aan Burundi, ontvangen door de president en andere veiligheidagentschappen, en dat er grootschalige aankoop van munitie is gepoogd, bestemd voor de Burundese politie?

Antwoord

Graag verwijzen wij u naar onze reactie op de vragen gesteld door uw collega Irrgang over hetzelfde rapport.

Vraag 3
Hoe plaatst u dit in het licht van de Nederlandse steun aan de hervorming van de Burundese politie- en veiligheidssector?

Antwoord

Juist omdat de politie en het leger intransparant en weinig gedisciplineerd opereerden, en op het gebied van ethiek en democratische controle steun nodig was, is Nederland met Burundi een samenwerkingsverband aangegaan in de veiligheidssector. De bevindingen in het rapport inzake Burundi hebben de noodzaak voor verbetering op deze vlakken bevestigd.

Vanwege onze investeringen op dit gebied, zullen we het rapport met de Burundese autoriteiten in nader detail bespreken tijdens de politieke dialoog met de drie Burundese ‘veiligheids’-ministers. Die bijeenkomst biedt ons ook de gelegenheid om gezamenlijk te zoeken naar manieren om een politieapparaat te helpen bouwen dat minder ruimte laat voor eventuele misstanden.

Vraag 4
Op welke wijze zult u deze informatie betrekken bij de politieke dialoog met de Burundese autoriteiten in het kader van de toegekende begrotingssteun en bij het nieuwe weegmoment conform motie Ferrier c.s. 3 dat over een half jaar plaats dient te vinden?

Antwoord

Graag verwijzen wij u naar onze reactie op de vragen gesteld door uw collega Irrgang over het hetzelfde rapport.

1 VN-rapport van de Group of Experts on the Democratic Republic of the Congo, UN Security Council S/2009/603

2 FDLR = Forces démocratiques de libération du Rwanda.

3 Kamerstuk 29 237, nr. 112