Kamerbrief inzake High Level Meeting on Meternal Health - Millennium Development Goal 5

Ter uitvoering van de Tweede Kamer motie Gill’ard/Voordewind d.d. 8 november 2007, organiseren Nederland en UNFPA een High Level Meeting on Maternal Health – Millennium Development Goal 5 op 26 oktober 2009 in Addis Abeba, Ethiopië.

De High Level Meeting wordt georganiseerd om millenniumdoel 5 – verbetering van de gezondheid van moeders - hoger op de politieke agenda te krijgen alsook om de politieke en financiële steun voor millenniumdoel 5 te verhogen, in het bijzonder op landenniveau. Doel van de conferentie is te leren van ervaringen op landenniveau en deze te vertalen in actiegerichte aanbevelingen. De High Level Meeting zal resulteren in een Call to Action waarin diverse actoren – waaronder ministers, parlementariërs, maatschappelijk middenveld, private sector – worden opgeroepen tot concrete acties. De Call to Action zal op 27 oktober tijdens de International Parliamentarians’ Conference on the Implementation of the International Conference on Population and Development (IPCI/ICPD) worden gepresenteerd. De IPCI/ICPD wordt georganiseerd door UNFPA in samenwerking met het Forum of African and Arab Parliamentarians on Population and Development .

De circa 130 deelnemers zijn ministers, vertegenwoordigers van intergouvernementele, regionale, maatschappelijke en jongerenorganisaties, alsmede parlementariërs en vertegenwoordigers van de private sector.Ik wil graag leden van de Eerste en Tweede Kamer de gelegenheid geven om de deel te nemen. Gezien het internationale karakter van de conferentie is het wenselijk het aantal Nederlandse deelnemers beperkt te houden. Twee leden van de Tweede Kamer en één lid van de Eerste Kamer kunnen deelnemen. Deelnemende Kamerleden worden verzocht gezamenlijk in Addis Abeba aan te komen op de zondag voorafgaand aan de High Level Meeting.

Per Kamerlid vergoedt het ministerie een retourvliegticket Amsterdam-Addis Abeba en de hotelaccommodatie gedurende het bezoek van zondag 25 oktober tot en met het vertrek op dinsdag 28 oktober. Bovendien ontvangen deelnemende Kamerleden een dagtoelage. Overige kosten, inclusief extra vliegtickets en/of de hotelkosten verbonden aan een langer verblijf dan voorzien in het bezoekprogramma, worden niet vergoed.

Ik wil u vragen mij zo spoedig mogelijk en uiterlijk vóór 4 september a.s. te berichten welk Kamerlid uw Kamer zal vertegenwoordigen tijdens de High Level Meeting.

In een later stadium zullen de deelnemende Kamerleden rechtstreeks van aanvullende praktische en inhoudelijke informatie worden voorzien.

In een separate brief nodig ik de Voorzitter van de Tweede Kamer uit twee Kamerleden af te vaardigen.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders