Kamerbrief inzake Geannoteerde agenda van de informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen ('Gymnich') van 4 en 5 september 2009

Graag bieden wij u hierbij de voorlopige geannoteerde agenda aan van de informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (‘Gymnich’) van 4 en 5 september 2009. Op het moment van schrijven van deze brief was de volledige agenda van het “Gymnich” nog niet bekend. Het Zweedse voorzitterschap zal rond 30 augustus de gehele agenda aan de lidstaten bekendstellen, waarna u zo spoedig mogelijk een aanvulling op deze geannoteerde agenda zal toegaan. Op dit moment heeft het voorzitterschap alvast Afghanistan/Pakistan en het MOVP geagendeerd. Voor de Gymnich-bespreking over het MOVP verwijzen wij naar de separate brief aan de Kamer d.d. 27 augustus jl. ter voorbereiding op het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer op 1 september.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. F.C.G.M. Timmermans

Geannoteerde agenda van de informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (‘Gymnich’) van 4 en 5 september 2009

Afghanistan en Pakistan

De ministers van Buitenlandse Zaken zullen tijdens het Gymnich overleg spreken over de situatie in Afghanistan en Pakistan en over de vraag hoe het geïntegreerde EU-beleid gericht op stabiliteit en veiligheid in beide landen verder verbeterd en geïntensiveerd kan worden.

Met betrekking tot Afghanistan zal de discussie onder meer gaan over de uitkomsten van de presidentiële en provinciale verkiezingen dd 20 augustus jl., waarbij uiteraard ook aandacht zal moeten uitgaan naar de berichten over fraude. De ministers zullen naar verwachting ook van gedachten wisselen over de vraag hoe de EU en de bredere internationale gemeenschap met de toekomstige Afghaanse regering verder dient samen te werken. Het met de huidige Afghaanse regering overeengekomen “Afghan Compact” loopt begin 2010 af. Nederland zal pleiten voor structurele EU betrokkenheid in Afghanistan die gebaseerd is op een heldere inzet van de Afghaanse regering voor noodzakelijke hervormingen op het gebied van goed bestuur, capaciteitsopbouw, mensenrechten, politiehervorming en rule of law.

Er zal naar verwachting ook kort worden gesproken over het functioneren van EUPOL. Nederland pleit voor maximale complementariteit tussen EUPOL en de recent opgerichte NAVO Trainingsmissie voor Afghanistan. Nederland levert daarnaast een extra inspanning om de missie van gekwalificeerd personeel te voorzien ter versterking van de Rule of Lawcomponent en blijft erop aandringen dat andere lidstaten hetzelfde doen om zo de overeengekomen verdubbeling van EUPOL te realiseren. Hoewel vooruitgang in deze richting wordt geboekt, mogen de inspanningen van de lidstaten op dit terrein niet verslappen.

Ten aanzien van Pakistan zal worden gesproken over de verdere intensivering van de EU relaties met Pakistan. De counter-terrorisme activiteiten van Pakistan, zoals het optreden begin deze zomer van het Pakistaanse leger tegen militanten in noordwest Pakistan, zijn essentieel voor de veiligheid in de regio en dienen te worden ondersteund door de EU. In dat verband zal er mogelijk gesproken worden over de wijze waarop de EU Pakistan kan ondersteunen bij vrijwillige terugkeer en opvang van ontheemden, alsook bij de aanpak van structurele, economische problemen van het land. Verder bereidt de EU ondersteuning van civiele veiligheidsstructuren voor. Nederland ondersteunt de intensivering van de EU relaties met Pakistan, maar zal daarbij wel wijzen op de noodzaak dat Islamabad de afspraken uit de EU-Pakistan ad-hoc Summit van 17 juni 2009 nakomt (met name op het terrein van sociaal economische ontwikkeling, politiehervorming en verbeterde Rule of Law) alsook op de noodzaak van verdere democratisering en politieke hervormingen.