Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Thieme over het bericht "Sander Thoenes herdacht"

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Thieme over het bericht "Sander Thoenes herdacht". Deze vragen werden ingezonden op 22 september 2009 met kenmerk 2009Z16953.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Thieme (PvdD) over het bericht "Sander Thoenes herdacht".

Vraag 1

Kent u het bericht “Journalist Sander Thoenes herdacht”? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Is het waar dat, hoewel de namen van de mogelijke verdachten van de moord op Thoenes bekend zijn, er nog steeds niet tot vervolging van de mogelijke daders is overgegaan? Zo ja, wat is dan de reden dat er niet tot vervolging is overgegaan?

Antwoord

Het Indonesische OM heeft aangegeven dat het onderzoek naar de zaak is beëindigd, maar dat de zaak zelf niet is gesloten. De Indonesische justitiële autoriteiten blijven van mening dat er onvoldoende bewijzen zijn om de zaak succesvol te vervolgen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het voor het rechtsgevoel en met het oog op de gevoelens van de nabestaande onacceptabel is dat er nog steeds geen sprake is geweest van vervolging?

Antwoord

Nederland blijft van mening dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Sander Thoenes moeten worden geïdentificeerd en dat zij verantwoording moeten afleggen voor hun daden.

Vraag 4
Kunt u aangeven wat de Nederlandse regering gedaan heeft om duidelijk te maken dat niet-vervolging van de moord op een Nederlands burger onacceptabel is en niet zonder gevolgen kan blijven voor de betrekkingen tussen Nederland en Indonesië? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5
Bent u bereid alsnog stappen te ondernemen die ertoe leiden dat de daders van deze moord opgespoord en berecht zullen worden? Zo ja, op welke termijn en wijze? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De zaak Sander Thoenes is in de loop van de jaren herhaaldelijk, zowel op politiek als ambtelijk niveau, onder de aandacht gebracht van de Indonesische autoriteiten. Zij zijn daarbij opgeroepen de daders te achterhalen en te berechten. De Nederlandse regering acht het onverminderd van belang dat het recht in Indonesië zijn loop krijgt en straffeloosheid wordt voorkomen. Een standpunt dat Indonesië goed bekend is en ook onder de aandacht van de nieuwe Indonesische regering zal worden gebracht.

Vraag 6
Deelt u de mening dat er onzorgvuldig is gehandeld jegens de nabestaanden van Sander Thoenes als gevolg van het gebrek aan druk die is uitgeoefend op de Indonesische autoriteiten? Zo ja, bent u dan bereid dit onzorgvuldig handelen jegens de nabestaanden toe te geven en te proberen dat alsnog goed te maken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Zoals uit de beantwoording van vraag 4 en 5 blijkt, deel ik deze mening niet.

1) Trouw, 21 september 2009-09-24

http://www.trouw.nl/ontspanning/article2868952.ece/Journalist_Sander_Thoenes_herdacht.html