Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Ormel en Omtzigt over samenwerkingsovereenkomst tussen EULEX Kosovo en de Servische politie

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ormel en Omtzigt over samenwerkingsovereenkomst tussen EULEX Kosovo en de Servische politie. Deze vragen werden ingezonden op 20 augustus 2009 met kenmerk 2009Z14925.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Ormel en Omtzigt (CDA) over samenwerkingsovereenkomst tussen EULEX Kosovo en de Servische politie .

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat EULEX een samenwerkingsovereenkomst ter bestrijding van georganiseerde misdaad en illegaal grensverkeer met de Servische politie gaat ondertekenen?

Antwoord

Ja

Vraag 2
Is het bericht waar dat er over deze overeenkomst geen overleg is geweest met de Kosovaarse autoriteiten? Voorziet het mandaat van EULEX in het sluiten van dergelijke formele afspraken met de Servische politie?

Antwoord

Het mandaat van EULEX voorziet in het sluiten van overeenkomsten met Servische rechtshandhavinginstellingen. Het gaat hier om overeenkomsten tussen EULEX en de genoemde instellingen. Deze overeenkomsten worden niet namens de Kosovaarse autoriteiten gesloten. Het Hoofd van EULEX, Yves de Kermabon, heeft laten weten dat hijzelf en zijn staf de Kosovaarse autoriteiten consequent op de hoogte hebben gehouden van contacten met Belgrado.

EULEX sloot al eerder overeenkomsten over samenwerking met Montenegro en Albanië. Het is niet alleen in het regionale en het breder Europees belang, maar ook in Kosovaars belang dat betrokken landen samenwerken in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit.

Vraag 3
Op welke wijze verloopt de samenwerking tussen EULEX en de Kosovaarse autoriteiten in de relatie tot contacten met de Servische autoriteiten?

Antwoord

Over het algemeen is de relatie tussen EULEX en de Kosovaarse autoriteiten goed en wordt op zeer regelmatige basis overlegd en informatie uitgewisseld. Contacten van EULEX met de Servische autoriteiten liggen gevoelig in Pristina. Tegelijkertijd is het voor EULEX noodzakelijk om met de Servische autoriteiten samen te werken, vooral om in het Noorden de activiteiten te kunnen uitvoeren zoals vastgelegd in het mandaat. Over de contacten zijn de Kosovaarse autoriteiten steeds op de hoogte gehouden.

Vraag 4
Hoe tracht EULEX te voorkomen dat relaties met de Kosovaarse autoriteiten verstoord raken?

Antwoord

Naar aanleiding van de geuite Kosovaarse zorgen over de door EULEX te sluiten overeenkomst, hebben verschillende ontmoetingen plaatsgevonden tussen de president en de premier van Kosovo, overige leden van de Kosovaarse regering enerzijds en het Hoofd van EULEX en de EU Speciaal Vertegenwoordiger anderzijds. Hoewel de gesprekken over het algemeen in een coöperatieve sfeer verlopen, is op moment van schrijven de Kosovaarse onvrede nog niet weggenomen. Vetevendosje, een radicale beweging die zich inzet voor de zelfbeschikking van Kosovo, heeft een aantal voertuigen van EULEX beschadigd, de website van EULEX gehackt en verdere acties aangekondigd.

Europese lidstaten steunen EULEX in het zo spoedig mogelijk afsluiten van de overeenkomst met de Servische politie. De samenwerkingsrelatie tussen EULEX en de Kosovaarse autoriteiten lijkt niet blijvend beschadigd te worden door de onrust.