Bijzondere uitreiking militair brevet op Leeuwarden

Voor het eerst is op een Nederlandse vliegbasis het militair vliegbrevet uitgereikt aan een SAR-vlieger afkomstig uit de burgerluchtvaart. Gisteren ontving eerste luitenant Geert Velthuis op Vliegbasis Leeuwarden het brevet uit handen van de commandant van het Defensie Helikopter Commando, commodore Theo ten Haaf. Normaal gesproken halen Nederlandse vliegers hun brevet in de Verenigde Staten, maar omdat Velthuis overstapte uit de burgerluchtvaart had hij de benodigde opleidingen en ervaringen al in huis.

Velthuis is vlieger bij het 303 Search and Rescue squadron op Vliegbasis Leeuwarden. Begin 2009 ruilde hij zijn baan bij de burgerluchtvaart in voor de militaire luchtvaart. “Die transportvluchten werden te routinematig, en als SAR-vlieger wil en kan ik echt verschil maken”, verklaart hij zijn motivatie.

Na een verkorte opleiding op de Koninklijke Militaire Academie in Breda werd Velthuis verder opgeleid op het squadron. Hij kreeg een conversietraining op de SAR-reddingshelikopter, type AB-412 SP, welke op de vliegbasis in Leeuwarden staat gestationeerd. Na een jaar intensieve opleiding mag hij nu zelfstandig opereren.

Vanaf 1959

De SAR-eenheid vervult een van de meest dankbare taken op Vliegbasis Leeuwarden. Waar ze is opgericht om militaire vliegers na een ongeval te redden, worden de helikopters ook ingezet voor de burgermaatschappij. Bij haar oprichting in 1959 was de thuisbasis van de eenheid vliegbasis Ypenburg, nabij Den Haag. De SAR werd toen al zeer regelmatig ingezet voor patiëntenvluchten vanaf de Waddeneilanden naar het vasteland. Hierdoor, en vanwege de snellere bereikbaarheid van het NAVO-oefengebied in het noorden van de Noordzee en de schietrange op Vlieland, opereert de SAR sinds 1977 vanaf Vliegbasis Leeuwarden.

De SAR-teams hebben in het 50-jarig bestaan van hun eenheid meer dan 4344 levensreddende en spoedeisende vluchten uitgevoerd. De laatste jaren ligt het gemiddelde aantal patiëntenvluchten op ongeveer 160 patiënten per jaar.