Beantwoording vragen van het lid De Roon over het bericht dat Nederland de grootste nettobetaler van de EU blijft

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over de Nederlandse nettopositie. Deze vragen werden ingezonden op 23 februari 2009 met kenmerk 2009Z03257/2080914530.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid De Roon (PVV) over het bericht dat Nederland de grootste nettobetaler van de EU blijft.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht “Nederland blijft grootste nettobetaler EU”? (Elsevier, 5 februari 2009)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Wilt u een overzicht geven van de netto afdrachten/ontvangsten per EU-lidstaat gedurende de afgelopen zeven jaren?

Antwoord
Ja; zie bijlage voor de cijfers over 2001-2007. De cijfers over 2008 zullen in de zomer
van 2009 worden gepubliceerd door de Europese Commissie.

Vraag 3
Wilt u ook een overzicht geven van de netto afdrachten/ontvangsten per inwoner van elke EU-lidstaat gedurende de afgelopen zeven jaren?

Antwoord
In de bijlage zijn de nettoposities per inwoner in 2007 vermeld.

Vraag 4
Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat een Nederlandse burger veel meer betaalt dan bijvoorbeeld een Duitser of een Fransman? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Nederland heeft bij de vaststelling van de financiële perspectieven voor 2007-2013 een korting bedongen op de Nederlandse afdrachten. Hierdoor zullen de Nederlandse afdrachten jaarlijks gemiddeld € 1 miljard lager uitvallen dan zonder korting het geval zou zijn geweest. Daardoor zal de Nederlandse nettopositie meer overeenkomen met die van andere lidstaten met een vergelijkbare welvaart.

Deze korting treedt per 2009 in werking, na ratificatie van het Eigen Middelen-besluit door alle lidstaten. In 2009 zal ook de korting voor de jaren 2007 en 2008 worden verrekend.

Vraag 5
Ziet u aanleiding om ervoor te zorgen dat Nederland niet langer grootste nettobetaler is? Zo ja, wat gaat u doen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Zie het antwoord op vraag 4.