Zwaardere straf voor huwelijksdwang

Minister Hirsch Ballin van Justitie wil huwelijksdwang harder aanpakken. Maar voor een effectieve strafrechtelijke aanpak van deze vorm van dwang zijn specifieke voorzieningen nodig. Zo gaat de gevangenisstraf voor huwelijksdwang omhoog van negen maanden naar twee jaar en krijgt de rechter straks ook de mogelijkheid voorlopige hechtenis op te leggen. Verder kan het openbaar ministerie meer opsporingsbevoegdheden toepassen, zoals het vorderen van verkeersgegevens (telefoon en internet) en de aanhouding buiten heterdaad.

De bewindsman werkt aan een wetsvoorstel waarin deze maatregelen komen te staan en dat nog dit voorjaar voor advies naar verschillende instanties - waaronder de Raad voor de rechtspraak en het openbaar ministerie - zal worden gestuurd.

‘Een belangrijke verworvenheid in onze rechtsstaat is de vrijheid van het individu om zelf zijn of haar partner te kiezen. Huwelijksdwang verdraagt zich dan ook niet met de Nederlandse rechtsorde’, aldus Hirsch Ballin. De maatregelen zullen ook in preventieve zin bijdragen aan de aanpak van huwelijksdwang omdat er een signaalwerking vanuit gaat.

Weliswaar is huwelijksdwang in Nederland strafbaar, maar de mogelijkheden tot vervolging van in het buitenland gepleegde huwelijksdwang zijn nog beperkt. De minister wil dat veranderen door uitbreiding van de zogeheten extraterritoriale rechtsmacht. Daarmee kan in het buitenland gepleegde huwelijksdwang beter worden aangepakt. Nu geldt nog dat een Nederlander die zich buiten Nederland schuldig maakt aan huwelijksdwang alleen vervolgd kan worden als aan het vereiste van dubbele strafbaarheid is voldaan: er bestaat alleen rechtsmacht wanneer het feit in het land waar het werd gepleegd ook strafbaar is. Bovendien kan een vreemdeling met een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, niet worden vervolgd voor een buiten Nederland afgedwongen huwelijk. Daar komt nu verandering in.

De verhoging van het strafmaximum van negen maanden naar twee jaar geldt overigens niet alleen voor huwelijksdwang. Ook andere ernstige vormen van dwang zullen adequater kunnen worden bestraft, bijvoorbeeld geloofsdwang. Het wetsvoorstel wijzigt namelijk het strafmaximum van het misdrijf dwang in het algemeen en dat omvat meer dan huwelijksdwang.