Nederland en Burundi: meer samenwerking voor veiligheid en mensenrechten

De samenwerking tussen Nederland en Burundi op veiligheidsgebied wordt versterkt om de veiligheid en de mensenrechtensituatie in het Afrikaanse land verder te verbeteren. Dat is de uitkomst van de politieke dialoog tussen de Nederlandse en Burundese regering vanmorgen in Den Haag.

Bij het gesprek waren aanwezig de ministers Verhagen, Koenders en Van Middelkoop en de Burundese ministers van Buitenlandse Zaken (Nsanze), Defensie (Niyoyankana) en Publieke Veiligheid (Bunyoni). De samenwerking vindt plaats in het kader van het Nederlandse 3D-beleid, de combinatie van diplomacy, defense en development die naast Afghanistan ook in Burundi wordt toegepast.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) sprak zijn zorg uit over berichten dat politieke activisten worden gearresteerd en geïntimideerd door jeugdmilities, en dat maatschappelijke organisaties aan banden worden gelegd. “Succesvolle verkiezingen kunnen deze zomer alleen worden georganiseerd als er eind komt aan deze mensenrechtenschendingen.” Verder sprak hij de teleurstelling van Nederland uit dat homoseksualiteit in Burundi vorig jaar strafbaar is gesteld.

De Nederlandse regering heeft overigens veel waardering voor de resultaten die er de afgelopen jaren zijn geboekt. “Het is ongelooflijk dat in een land dat jarenlang verscheurd is geweest door een burgeroorlog en waarbij honderdduizenden slachtoffers zijn gevallen er nu vrede is. Honderdduizenden vluchtelingen zijn teruggekeerd, rebellengroeperingen hebben zich laten registreren als politieke partij en de doodstraf is afgeschaft”, aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). “Die ontwikkeling kan alleen worden bestendigd als er wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de veiligheidssituatie.”

Nederlandse en Burundese ministers - foto ministerie van Buitenlandse Zaken

In het kader van de Nederlands-Burundese samenwerking wordt er training gegeven door Nederlandse instructeurs aan het Burundese leger en politie, zijn barakken opgeknapt en zal er materieel worden geleverd, zodat de politie ook op kan treden bij verstoring van de openbare orde. Daarnaast wordt ook onderricht gegeven op het gebied van mensenrechten.

Nederland heeft tijdens de politieke dialoog zijn ongenoegen geuit over het besluit van de Burundese regering om de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, Youssef Mahmoud, vorige week uit te wijzen. De Nederlandse ministers hebben erop aangedrongen dat er nauw samengewerkt wordt met een nieuwe VN-vertegenwoordiger.

Vorige week stuurden de ministers Verhagen en Koenders de Tweede Kamer een brief, waarin zij aangaven de Kamer over een half jaar te zullen informeren of Burundi al dan niet in aanmerking komt voor begrotingssteun dit jaar.

Dat besluit zal mede afhangen van de uitkomst van de politieke dialoog over mensenrechten en persvrijheid en de reactie van de Burundese regering op de uitkomsten van het VN-rapport waarin vertegenwoordigers van de Burundese veiligheidsdiensten beschuldigd worden van levering van kleine wapens aan de Rwandese rebellengroepering FDLR in het oosten van Congo. De drie Burundese ministers hebben deze beschuldigingen tijdens de besprekingen met de Nederlandse ministers van de hand gewezen.