Duitse dieptebom geruimd door EOD

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft gisteren op de Maasvlakte een dieptebom vernietigd. Het explosief werd gevonden door de bemanning van een zandzuiger.

De zandzuiger Rijndelta wordt ingezet voor zandwinning voor de kust van Rotterdam. Bij een inspectie van de zuigkop werd een groot stalen voorwerp aangetroffen. Explosieven zijn de bemanningen van de zandzuigers niet vreemd, omdat deze met regelmaat worden gevonden. De vondst werd direct gemeld aan de politie Rijmond.

De bemanning legde matrassen onder het voorwerp en het gebied rond de zuigkop werd vrijgehouden. De Technische Explosieven Verkenner van de politie zag bij inspectie al snel dat het ging om een dieptebom en waarschuwde de EOD.

Geen lichte taak

Een team van de EOD vertrok direct vanuit Den Helder om het explosief te ruimen. Na onderzoek bleek het te gaan om een Duitse dieptebom met een gewicht van ongeveer 140 kilogram. Ook was de bom voorzien van een complexe ontsteker.

Het bleek geen lichte taak om de dieptebom te verwijderen uit de zuigkop. Na 2 uur is het explosief, met een schip van de havendienst Rotterdam, naar de Maasvlakte vervoerd waar het in de loop van de avond is vernietigd.