Campagne voor dragen reddingsvest op schepen

Overboord slaan met verdrinking als gevolg komt nog (te) veel voor in de binnenvaart. Elk jaar overlijden vijf tot zes opvarenden omdat ze overboord slaan en geen reddingsvest dragen. De Arbeidsinspectie (AI) vindt dit onaanvaardbaar en wil dat het dragen van reddingsvesten aan boord van binnenschepen regel in plaats van uitzondering gaat worden. Het dragen van reddingsvesten aan boord is verplicht.

Lees hierover meer op de website van de Arbeidsinspectie.

Campagne voor dragen reddingsvest op schepen

Overboord slaan is een van de meest voorkomende ongevallen in de binnenvaart. Daardoor verdrinken jaarlijks zo’n vijf à zes mensen. Dat is veel voor een naar verhouding kleine sector. Veertig procent van de werknemers draagt geen reddingsvest in gevaarlijke situaties, zoals bij slecht weer. Bemanningsleden vinden het vaak niet ‘stoer’ of zien er het nut niet van in. Reddingsvesten zijn echter aan boord verplicht.

De campagne houdt de Arbeidsinspectie samen met de andere inspectiediensten op het water, de politie te water, Rijkswaterstaat en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Billboards komen te hangen op bruggen en sluizen. De campagne, met als motto Vest voor je leven, bestaat naast bovenstaande video verder uit een krant en een video.