Uruzgan-eenheden klaargestoomd op winterse Veluwe

Tijdens oefening Uruzgan Integration, die op dit moment plaatsvindt op de Veluwe, zijn 3 oefenterreinen van Defensie, ingericht als ‘operating bases’ zoals in Uruzgan. De deelnemende militairen vormen vanaf maart de Battlegroup in de Afghaanse provincie. De integratieoefening, die nog tot 5 februari duurt, geldt als het laatste trainingsmoment voor vertrek naar Uruzgan.

De mannen en vrouwen van de Battlegroup krijgen tijdens deze tweede week een trainingsscenario voorgeschoteld dat zoveel mogelijk overeenkomt met de actuele situatie in het inzetgebied. Vanuit de 3 bases, Stroese Zand, Vlasakkers en Doornspijkse Heide, worden de deelnemers op pad gestuurd. Ze doen onder meer zoekacties, leggen contacten met de lokale bevolking, werken samen met de genie en het Provinciaal Reconstructie Team en sporen ze bommen en bommenmakers op.

Ervaringsdeskundigen

Bij medische evacuaties worden oefengewonden per helikopter uit het operatiegebied gehaald en naar het hospitaal gebracht. Tijdens het tweede deel van de oefening ligt de nadruk op geïntegreerd optreden, dus het samenwerken van de deelnemende eenheden. Ook vindt er directe kennisoverdracht plaats van militairen die eind 2009 terugkeerden uit Uruzgan aan de oefenende militairen.

De Battlegroup staat onder leiding van 42 Bataljon Limburgse Jagers. Samen met een marinierscompagnie, een infanteriecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade en een Pantser Houwitzerpeloton worden zij onder winterse omstandigheden klaargestoomd voor hun inzet in Uruzgan. Ze krijgen daarbij steun van genie, een inlichtingeneenheid, de marechaussee en een logistiek ondersteuningsdetachement.

Fijnslijpen

Ondanks kou, temperaturen van -14 graden Celsius, en sneeuw als extra tegenstanders, blijft het moreel onverminderd hoog; wellicht vanwege het overheersende besef dat je voor inzet in Uruzgan nooit genoeg kunt trainen.

Of zoals een sergeant-majoor van 42 BLJ het treffend verwoordde: ”Hoewel deze integratietraining onze gereedheidstatus bevestigt, is ze tegelijkertijd erg belangrijk om zaken fijn te slijpen.”