Nederland en Burundi: meer samenwerking voor veiligheid en mensenrechten

De samenwerking tussen Nederland en Burundi op veiligheidsgebied wordt versterkt om de veiligheid en de mensenrechtensituatie in het Afrikaanse land verder te verbeteren. Dat is de uitkomst van de politieke dialoog tussen de Nederlandse en Burundese regering vanochtend in Den Haag.

Bij het gesprek waren aanwezig de ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken, Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking en Van Middelkoop van Defensie en de Burundese ministers Nsanze van Buitenlandse Zaken, Niyoyankana van Defensie en Bunyoni van Publieke Veiligheid.

3D-beleid

De samenwerking vindt plaats in het kader van het Nederlandse 3D-beleid, de combinatie van diplomacy, defense en development, dat naast Afghanistan ook in Burundi wordt toegepast.

Burgeroorlog

Minister Koenders noemt het ongelooflijk dat in een land dat jarenlang verscheurd is geweest door een burgeroorlog en waarbij honderdduizenden slachtoffers zijn gevallen er nu vrede is. “Honderdduizenden vluchtelingen zijn teruggekeerd, rebellengroeperingen hebben zich laten registreren als politieke partij en de doodstraf is afgeschaft”, aldus Koenders. “Die ontwikkeling kan alleen worden bestendigd als er wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de veiligheidssituatie.”

Training

In het kader van de Nederlands-Burundese samenwerking wordt er training gegeven door Nederlandse instructeurs aan het Burundese leger en politie, zijn barakken opgeknapt en zal er materieel worden geleverd, zodat de politie ook op kan treden bij verstoring van de openbare orde. Daarnaast wordt ook onderricht gegeven op het gebied van mensenrechten.