EU2020 strategie bovenaan agenda Spaans EU-voorzitterschap

De Spaanse staatssecretaris voor Europese Zaken, de heer Diego López Garrido, presenteerde woensdag in Den Haag de prioriteiten van het Spaanse EU-voorzitterschap.

Tijdens een door Instituut Clingendael georganiseerde bijeenkomst werd duidelijk dat de ‘EU2020 strategie’, de opvolger van de Lissabonstrategie, bovenaan het Spaanse lijstje staat.

Spanje acht het van groot belang dat de lidstaten, zodra ze met de economische plannen akkoord zijn gegaan, deze ook vertalen naar nationale maatregelen. López Garrido zinspeelde op stimuleringsmaatregelen, bijvoorbeeld uit het Europese Sociale Fonds, om nationale maatregelen te ondersteunen. Te denken valt aan financiële prikkels voor scholing en training om de arbeidsparticipatie te bevorderen.

Hij bracht dit ook tijdens het werkoverleg met staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) ter sprake. Garrido onderschreef bovendien de Nederlandse wens om duurzaamheid en groene economie te benadrukken.

Timmermans en López Garrido bespraken ook de nieuw op te richten Europese Diplomatieke Dienst. De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, Barones Ashton, presenteert in april haar plannen hiervoor. Timmermans en Garrido zijn het er over eens dat de nieuwe dienst, waar ook diplomaten uit de lidstaten gedetacheerd zullen worden, “een goede structuur met de beste mensen moet worden waardoor alle lidstaten zich gerepresenteerd voelen”.