Kabinetsreactie DNB studie over de bestemming van de aardgasbaten

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: AFEP 2008-557

Onderwerp: Kabinetsreactie DNB studie over de bestemming van de aardgasbaten

Geachte Voorzitter,

De vaste commissie voor Financiën heeft aangegeven behoefte te hebben aan een kabinetsreactie op de studie van de Nederlandsche Bank over de bestemming van de aardgasbaten. Daarnaast hebben verschillende partijen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gerefereerd naar deze studie. Bijgevoegd treft u de kabinetsreactie aan.

Het kabinet verwelkomt de discussie over aanwending van de aardgasbaten. Het kabinet hecht aan een transparante besluitvorming over de aanwending van de aardgasbaten. Het bestaande voorstel voor wijziging van de Fes-systematiek voorziet hier ook in. Door een stabiele en structurele voeding van het Fes te garanderen, en doordat mee- en tegenvallende aardgasbaten tijdens kabinetsperiodes ten bate komen van het EMU-saldo, draagt de nieuwe systematiek bij aan een verdere borging van een behoedzame omgang met het ondergronds vermogen. Het kabinet maakt daarom onverminderd vaart met het wetvoorstel voor de nieuwe Fes-wet, conform de afspraken in het Coalitieakkoord.

In het licht van begrotingsoverschotten en een gestaag dalende overheidsschuld, is de vraag naar de optimale vormgeving van vermogensbehoud niettemin een relevante, die nadere studie verdient. In lijn met de suggestie van de economen van DNB zal het kabinet nadere studie verrichten naar andere mogelijkheden tot vermogensbehoud (bijvoorbeeld via een staatsfonds), dan de door dit kabinet geprefereerde weg. Een mogelijkheid daarvoor is om het op te nemen in de volgende Studiegroep Begrotingsruimte.

Hoogachtend,

de Minister van Financiën,
Wouter Bos

de Minister van Economische Zaken,

Maria J.A. van der Hoeven