Werkomstandigheden beveiligers moeten beter

De zorg voor de veiligheid en gezondheid van beveiligers moet verbeterd worden. Bij controles van de Arbeidsinspectie bij ruim 300 beveiligingsbedrijven bleken in 2008 en 2009 werknemers nog vaak te lange werkdagen te maken. Inmiddels zijn bij de meeste van de 300 bedrijven de werkomstandigheden op orde, maar de branche heeft maatregelen aangekondigd voor de hele sector.

Bij zestig procent van de gecontroleerde bedrijven was iets mis. De meeste overtredingen hadden te maken met werk- en rusttijden. Kleine bedrijven bleken de regels vaak niet te kennen. Het kwam voor dat beveiligers meer dan 14 uur per dienst werkten, 12 dagen achter elkaar in touw waren of veel te lange werkweken maakten.

Ook agressie en geweld bleken een probleem in de beveiligingsbranche. Positief is dat het lichamelijke geweld, zoals slaan en schoppen, ten opzichte van controles in 2003 flink was verminderd. Maar jennen, schelden en beledigen kwam nog net zo veel voor: een op de vijf beveiligers maakte dit maandelijks mee. Intimidatie en bedreiging waren zelfs toegenomen.

Vooral beveiligers van voetbalwedstrijden, popconcerten en andere evenementen hadden last van agressief gedrag. Een kwart van de beveiligers had geen training of voorlichting gekregen over hoe om te gaan met agressie en geweld. Ook schortte het regelmatig aan de opvang na incidenten.

Inmiddels zijn bij de bezochte bedrijven de werkomstandigheden op orde, zo bleek bij hercontroles.. Met het oog op de overige van de ruim 1400 beveiligingsbedrijven heeft de branche-organisatie maatregelen aangekondigd. De Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) heeft toegezegd dat de opleidingen voor beveiligers meer aandacht besteden aan het omgaan met agressie en geweld.

Ook maakt de branche meer werk van voorlichting over dit onderwerp. Verder controleert het controleorgaan CAO in de sector bedrijven steekproefsgewijs op werktijden en arbeidsomstandigheden. De Arbeidsinspectie gaat er vanuit dat dit tot verbetering leidt, maar blijft inspecteren om te zien of dit inderdaad het geval zal zijn.

Inspectierapport beveiligingsbedrijven (pdf)