Van der Hoeven: 'Herstel consumentenvertrouwen positief signaal'

Het is goed om te zien dat het consumentenvertrouwen weer toeneemt. Maar het economisch herstel is pas merkbaar voor de burger als er weer nieuwe banen bijkomen.

Daarom doet het kabinet er alles aan om het bedrijfsleven te helpen, onder andere met garanties op kredieten voor het bedrijfsleven. Hierdoor kan werkgelegenheid worden behouden.

Dat zegt minister Van der Hoeven in een reactie op donderdag 22 januari 2010 gepubliceerde cijfers over consumentenvertrouwen, consumptie van huishoudens en werkloosheid. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het vertrouwen van de consument in de economie iets toeneemt: van -11 naar -10. Op het dieptepunt van de recessie in maart 2009 was dit nog -34.

Van der Hoeven: 'Wat me zorgen blijft baren is de arbeidsmarkt. De werkloosheid loopt steeds verder op. Weer 10 duizend werklozen erbij afgelopen maand. Het economisch herstel dient zich aan, maar de banenmotor hapert. Dit remt het herstel van vertrouwen en consumptie. Het verlies van je baan is een persoonlijk drama. En niet alleen voor diegene die we nu in de CBS cijfers zien. ZZP-ers en mensen met een flexibel contract zie je niet terug in deze cijfers, maar zij worden ook hard getroffen.'