Heemskerk onderzoekt 100 procent China-beleid

Naar aanleiding van signalen over een mogelijk zogenoemd 100 procent China-beleid doet staatssecretaris Heemskerk nader onderzoek. Heemskerk wil bekijken of dit beleid - waarover onder andere werd gesproken in de recente zaak rond de sluiting van een fabriek van Wartsila - echt bestaat. Hij onderzoekt wat het behelst en of het niet strijdig is met de internationale spelregels (WTO).

Heemskerk bekijkt de kwestie omdat het lijkt alsof China buitenlandse bedrijven onder druk zet om zich te vestigen in China. 'We hopen dat dat niet het geval is, want voor een open economie als de Nederlandse is het belangrijk dat er sprake is van eerlijke internationale spelregels en dat geen sprake is van protectionisme. Ook China heeft daar geen belang bij,' aldus Heemskerk.

De staatssecretaris onderzoekt de signalen en zal er indien nodig een punt van te maken binnen de Europese Unie en binnen de wereldhandelsorganisatie WTO als China zich niet houdt aan de internationale regels.

Meer informatie:

  • Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Ministerie van Economische Zaken, Directie Communicatie, Persvoorlichting, Tel.: 070 - 379 6464 of 06-15028924, Mail: e.v.vanscherrenburg@minez.nl