Plasterk wil erkenning European University intrekken

Minister Plasterk wil de aanwijzing (erkenning van de instelling) voor de European University for the Professional Education (EUPE) in Den Haag intrekken.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat ernstig getwijfeld moet worden aan de financiële continuïteit van EUPE en aan het bestuurlijk vermogen van het management. Voor de nog aanwezige studenten wordt zorgvuldig gekeken naar een alternatieve opleiding zodra de intrekking een feit is.

De minister heeft zijn voornemen tot intrekking van de aanwijzing in een brief aan de instelling meegedeeld. Alvorens de aanwijzing definitief in te trekken, krijgt EUPE een officiële waarschuwing. Daarmee krijgt de instelling nog drie maanden de tijd om orde op zaken te stellen. Het voorgenomen besluit van de minister staat los van het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie naar EUPE gestart is op verdenking van meerdere strafbare feiten.

De Inspectie deed al eerder, in 2006, onderzoek naar de European University. Dat leidde toen niet tot intrekking van de aanwijzing nadat de Haagse onderwijsinstelling een aantal verbeteringen had aangebracht. De Inspectie kreeg opdracht een jaar na het verkrijgen van accreditatie voor de bacheloropleiding Business Administration of International management te onderzoeken of de geconstateerde tekortkomingen waren hersteld. De Inspectie heeft vervolgens vanaf juni 2009, een jaar nadat de NVAO een positief accreditatiebesluit had genomen, nader onderzoek verricht.

Dat onderzoek is in december 2009 afgerond en leidde tot scherpe kritiek: ernstige twijfels over de financiële continuïteit en het bestuurlijk vermogen van het management, waardoor de continuïteit van het onderwijs in het geding is. Het functioneren blijft volgens de Inspectie zorgwekkend: onvoldoende controle op de organisatie die zorgt voor de werving en huisvesting van studenten, het ontbreken van een goede studentenadministratie, niet voldaan aan de eisen voor het gebruik van de gebouwen voor onderwijsdoeleinden (bouwvergunningen, brandveiligheid).
De Inspectie concludeert dat niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden waaronder de aanwijzing is verleend. Het advies van de Inspectie is om die reden: aanwijzing intrekken.