Wijkbezoek Den Haag: "Dit wordt de Jordaan van Den Haag"

Minister Van der Laan heeft tijdens zijn wijkbezoek van 11 januari aan de Rivierenbuurt en Stationsbuurt in Den Haag veel contact met bewoners. In beide wijken gaat hij met ze in debat. Daarbij geven ze ongezouten hun mening over wat er wel en niet goed gaat in hun wijk. Volgens de minister zit de wijkenaanpak ‘in een spiraal omhoog’. “Dit wordt de Jordaan van Den Haag.”

Maaslaantjes

Van der Laan begint zijn wijkbezoek in de Maaslaan, vlak achter zijn ministerie dat in de aandachtswijk de Rivierenbuurt ligt. De voorzitter van de bewonersorganisatie, An Verwaal, praat de minister bij haar thuis bij over de nieuwbouwplannen van corporatie Haagwonen. De financiering van die nieuwbouw op twee locaties is rond, maar de parkeerkosten en de verdeling van de nieuwe woningen over de verschillende inkomensgroepen blijft voor de bewoners een probleem. Na afloop van het gesprek wandelt de minister door de Maaslaantjes. De vervallen huisjes die daar staan, worden nu tijdelijk verhuurd, onder andere aan studenten. De straat wordt afgebroken en de oorspronkelijke bewoners zijn verhuisd naar een tijdelijk onderkomen. Ze kunnen in de nieuwbouw terugkeren als ze dat willen.

Den Haag OpMaat

Vervolgens glibbert de minister door de sneeuw naar een bijeenkomst voor bewoners van een flat van woningcorporatie Staedion. Daar presenteert Den Haag OpMaat zich. Dit is één loket voor onder meer inburgering, schuldhulpverlening, sociaaljuridisch advies, gehandicaptenvoorzieningen, huishoudelijke verzorging en armoedevoorziening. De hulp komt zo snel bij de mensen die het nodig hebben. Van der Laan noemt dit project één van de ‘pareltjes’ van de wijkenaanpak. “Het leent zich goed voor export naar andere wijken. Ik ben hier als exporteur aan het goede adres.”

Onderhoud

Daarna spreekt de minister samen met wethouders Sander Dekker en Marnix Norder en de nieuwe directeur van corporatie Haagwonen Karin van Dreven met de bewoners uit de Rivierenbuurt. Het gesprek gaat onder meer over de overlast van meeuwen en de aanleg van ondergrondse afvalbakken, over de toekomst van het atelierproject op de Scheldestraat 166 en over het onderhoud van de panden van Haagwonen. Over dat laatste is veel cynisme. De plannen en ambities van Haagwonen op het gebied van nieuwbouw gaan ten koste van het onderhoud. De directeur van Haagwonen geeft aan dat zij de bakens voor een deel heeft verzet en dat er meer gedaan gaat worden aan planmatig onderhoud. “Wees kritisch”, zegt de minister. “Maar de corporaties zijn onze partners. We moeten op een constructieve manier ruzie maken en mogen ze niet beschadigen. Over een jaar komen we terug en dan horen we graag hoe het gaat.”
De bewoners zijn blij met het project Clean River, waarbij verslaafden de buurt schoonmaken en met de Brede School die in de buurt wordt gebouwd.

Jordaan

Via het Huygenspark loopt de minister naar de Stationsbuurt. Hij komt langs het binnenterrein van de Ellips van architect Jo Coenen. De bewoners wonen daar erg prettig. Het enige nadeel is dat de ernaast liggende toren, het ‘Strijkijzer’ de zon wegneemt.
Tot slot spreekt Van der Laan met bewoners van de Stationsbuurt. Het gesprek begint met een presentatie over inburgering waar de bewoners vragen over hebben. Een jonge Tunesisch-Nederlandse moeder van twee kinderen zegt erg blij te zijn met de inburgering. Dat geeft de minister een ‘goed gevoel’: “U laat zien dat wij het niet voor niets doen”. Het gesprek gaat verder over andere de verbinding tussen station Hollands Spoor en het centrum. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol denkt mee over hoe de wijk kan worden heringericht. Volgens de minister worden de Stationsbuurt en de Rivierenbuurt ‘topbuurten’.