Verhagen blij met VN-Ombudsman

Minister Verhagen verwelkomt de instelling van een onafhankelijke Ombudsman bij de Verenigde Naties. De komst van de Ombudsman verbetert de rechtsbescherming van personen die op de VN-terrorismelijsten staan.

De nieuwe functie vloeit voort uit het besluit van de VN-Veiligheidsraad de procedure voor plaatsen en verwijderen van personen en organisaties op de terrorismelijsten van de Verenigde Naties te verbeteren. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt dat belangrijk: “Terrorismebestrijding moet altijd in overeenstemming zijn met de mensenrechten. Daarom heeft Nederland zich met een groep gelijkgezinde landen sterk gemaakt voor betere rechtsbescherming en heldere VN-procedures.”

Om terroristische aanslagen te voorkomen moeten alle landen in de wereld de bankrekeningen en financiële tegoeden bevriezen van personen en groepen die op de VN-terrorismelijsten staan. Ook mogen zij niet reizen. Vanaf nu kunnen personen en organisaties die vinden dat zij ten onrechte op de lijst staan, klagen bij een onafhankelijke Ombudsman. Die beoordeelt hun zaak en geeft advies aan het Sanctiecomité van de Veiligheidsraad.